BRD a avut cea mai bună producție în de credite către indivizi din toată activitatea sa (+27% în dinamică anuală) în primele trei luni din 2022 (T1), cu o creștere majoră pentru creditele imobiliare noi acordate (+139% în dinamică anuală).

Profitul net a crescut cu 18% față de T1 2021, iar rentabilitatea capitalului a atins un nivel ridicat de 12% în primul trimestru al anului. BRD a mai marcat un avans puternic al creditelor acordate companiilor (+18% în dinamică anuală), determinată atât de segmentul IMM (+30% în dinamică anuală), cât și de cel al companiilor mari (+13% în dinamică anuală).

Citește și: Proprietarii de apartamente nu se lasă influențați de război - au crescut prețurile și în martie

Performanță solidă în activitatea de leasing (+17% în dinamică anuală), toate acestea conducând la creșterea cu 9% a soldului de credite la finalul lunii martie 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021.

Un avânt puternic al activității comerciale Creditele nete la nivelul grupului BRD, inclusiv creanțele din leasing, au înregistrat un ritm de creștere ridicat, având un avans de +9,2% față de anul precedent la sfârșitul lunii martie 2022.

Soldul net al creditelor pe segmentul retail a crescut cu +5,1% an/an, susținut atât de segmentul persoanelor fizice, cât și de cel al întreprinderilor mici. Producția de credite pentru persoane fizice a înregistrat o creștere consistentă de +27% în T1 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, marcând cea mai bună producție din istoria T1, determinată de dinamica puternică a creditelor noi pentru locuințe (+139%).

Creditarea companiilor a înregistrat o performanță foarte robustă (+18% an/an), datorată atât activitații dinamice pe segmentul IMM-urilor (+30% an/an), cât și creșterii solide a creditelor acordate companiilor mari (+13% an/an).

BRD și-a continuat participarea activă la Programul IMM Invest, cu 289 milioane RON credite aprobate în T1 2022, din care 23% în cadrul subprogramului Agro IMM Invest. Activitatea de leasing a reconfirmat performanța solidă, înregistrând o creștere a portofoliului de +17% YoY.

Depozitele clienților sunt în creștere, dar nu o creștere majoră

Depozitele clienților au atins 53,3 miliarde RON, mai mari cu 3,8% față de anul trecut. Avansul depozitelor retail (3,4% an/an) a beneficiat de intrări mai mari în conturile la vedere ale persoanelor fizice și de contribuția importantă a resurselor companiilor foarte mici (+16,5% an/an). Creșterea depozitelor companiilor (+4,8% an/an) s-a bazat pe un avans de două cifre al depozitelor IMM (+14,2% an/an).

BRD a fost prezent și în cadrul primei emisiuni de obligațiuni de stat Fidelis destinată investitorilor retail desfășurată în 2022, o sumă de aproximativ 1 miliard de lei echivalent fiind subscrisă prin rețeaua băncii.

BRD a continuat să încurajeze dezvoltarea digitalizării, prin implementarea constantă de noi funcționalități în cadrul YouBRD, aplicația de remote banking. Pe lângă funcțiile recent lansate de înrolare la distanță și creditare online, deschiderea de conturi de economii și depozite la termen este acum disponibilă și direct din YouBRD.

Veniturile au crescut mai mult decât cheltuielile

Veniturile totale ale Grupului BRD au atins 810 milioane RON, mai mari cu +7,5% față de T1 2021. Veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creștere sensibilă (+9,8% an/an), susținută de o dinamică foarte bună a volumelor de credite, în timp ce efectul pozitiv al creșterii ratelor de dobândă începe să se reflecte progresiv asupra veniturilor.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 3,4% față de anul precedent, beneficiind de volume mai mari de tranzacții ale clienților care au compensat presiunea asupra prețurilor serviciilor bancare zilnice și tranzacționale.

Cheltuielile operaționale au totalizat 460 milioane RON în T1 2022. Creșterea acestora a fost menținută la +2,1%, excluzând contribuția mai mare cu 40% la Fondul de Garantare a Depozitelor și la Fondul de Rezoluție (69,2 milioane RON, recunoscută integral în T1 2022, față de 49,4 milioane RON în 2021).

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 2,5% pe fondul efectului de preț indus de creșterea salariilor, compensat doar parțial de continuarea reducerii structurale de personal. Alte cheltuieli au înregistrat doar o creștere moderată (+1,5% an/an), în principal pe seama impactului deja vizibil al inflației asupra utilităților, și a costurilor de comunicare.

Performanța operațională a înregistrat un nivel ridicat în primele trei luni ale anului, cu o creștere de 9,0% a venitului brut din exploatare, până la 350 milioane RON, comparativ cu 321 milioane RON în T1 2021 (+13,2% an pe an, excluzând contribuțiile cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor și la Fondul de Rezoluție).

BRD a înregistrat căderea în continuare a ratei creditelor neperformante (2,7% la finalul lunii martie 2021) și de creșterea gradului de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante (76,5%).

Costul riscului a înregistrat o reducere față de T1 2021, combinând efectele unei performanțe bune de recuperare, dar cu perspective deteriorate având în vedere contextul geopolitic actual (32 milioane RON cheltuială față de 54 milioane RON cheltuială în T1 2021).

Profitul net a crescut cu 18% față de T1 2021, iar ROE a atins un nivel ridicat de 12% în primul trimestru al anului.
Rata de adecvare a capitalului s-a situat la 21,4%, iar rata fondurilor proprii de nivel 1 la 19,8% la sfârșitul lunii martie 2022 (după încorporarea profitului din 2021, net de dividendele aprobate), ceea ce reflectă o poziție solidă a capitalului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri