Ritmul alert de împrumuturi luate de români în ultima perioadă este reconfirmat. Banca Transilvania a vândut aproape 63.000 de credite în primele trei luni ale anului, în valoare de 6,35 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creștere de 61% față de primul trimestru din 2021.

Banca are o creștere de 2,5 miliarde lei a soldului de credite, însemnând +5%, în comparație cu finalul anului trecut. Numărul de clienți a continuat să crească, așa încât cu BT lucrează peste 3,6 milioane de clienți, dintre care 3,3 milioane sunt persoane fizice și 390.000 sunt companii.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul primului trimestru la 128,3 miliarde lei, iar creditele nete au crescut până la 58,6 miliarde lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 107,42 miliarde lei - dintre care 71,77 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 35,65 miliarde lei, depozitele companiilor oferind un raport credite/depozite de 58,4%.

Profitul net consolidat al Grupului BT este de 400,33 milioane lei, din care cel al băncii este de 307,52 milioane lei. În comparație, profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost, în T1 2021 de 656,33 milioane lei din care cel al băncii este de 581,26 milioane lei.

Această scădere importantă a profitului Grupului (39%) și al Băncii (47,1%) a fost cauzată de pierderi înregistrate la nivelul activelor financiare evaluate la valoarea justă prin rezultatul global, precum și de o pierdere înregistrată la nivelul activelor financiare evaluate obligatoriu la valoarea justă prin profit sau pierdere.

Totodată, contribuțiile la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie au fost semnificativ mai mari față de T1 2021, situație în care s-au aflat și cheltuielile operaționale ale Grupului, în special cele cu personalul, care au înregistrat niveluri aproape duble față de primul trimestru al anului trecut. În explicarea acestor cheltuieli sporite trebuie luată în considerare preluarea rețelei Idea Bank de către BT.

Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu aproximativ 92,82 de milioane de lei la profitabilitatea BT. Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 50,64%, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) şi la Fondul de Rezoluţie.

Venitul net din dobânzi a băncii a crescut cu 22% față de primul trimestru din 2021, pe fondul creșterii creditării. Venitul net taxe și comisioane a crescut cu 21%, pe fondul creșterii activității BT. Costul cu contribuția băncii la FGDB a crescut cu 75%, la 143 de milioane lei, impactând negativ rezultatul din primul trimestru al acestui an. Banca a menținut politica de provizionare foarte prudentă.

„România a început anul plin de incertitudini și mai provocator ca oricând. 2022 a venit cu turbulențe macroeconomice, cu o situație geopolitică regională complicată, creșteri de prețuri și probleme logistice. Activitatea și veniturile băncii sunt peste estimări și peste buget, iar rezultatul net este în linie cu bugetul”, a declarat Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,91% la 31 martie 2022. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 179%. Solvabilitatea este de 21,23% şi cuprinde profitul aferent trimestrului încheiat.

Digitalizarea băncii, pentru clienți individuali și afaceri

Banca are aproape 3 milioane de clienți unici digitalizați. BT Pay a atins borna de 2 milioane de persoane care folosesc aplicația. Fiecare al doilea card emis de Banca Transilvania este în format digital, înrolat în BT Pay. Anul a venit și cu lansarea unei noi funcționalități în BT Pay, overdraft 100% online.
Pentru antreprenori, banca a lansat BTPOS App, care transformă dispozitivul cu sistem de operare Android al unui comerciant în POS care acceptă plăți contactless cu cardul, telefonul sau cu alte accesorii de plată. 43.000 de firme au peste 80.000 POS-uri BT.
• A crescut numărul de carduri emise: banca a ajuns la 4,8 milioane de carduri în portofoliu, dintre care peste 570.000 sunt carduri de credit.

Finalizarea tranzacției Țiriac Leasing, estimată în prima parte a acestui an
Finalizarea tranzacției dintre Grupul Țiriac și Banca Transilvania în ceea ce privește Țiriac Leasing este estimată în prima parte a anului. BT a anunțat acordul de achiziție în ianuarie a.c.

Integrarea Idea::Bank în Grupul BT a continuat în prima parte a anului, iar banca a anunțat primele sale servicii disponibile pentru clienții Idea. Integrarea este în desfășurare până în 13 iunie a.c., când va fi finalizată cesiunea către BT a contractelor încheiate de Idea::Bank cu clienții săi.

Operațiunile băncii au înregistrat o creștere importantă: numărul tranzacțiilor clienților persoane fizice și companii, prin toate canalele BT, +35% față de perioadă similară a anului trecut. Banca a lansat Code Crafters, companie prin care își crește capacitatea de dezvoltare a soluțiilor IT.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri