BNR a majorat dobânda cheie cu 75 puncte de bază, la 3,75%, peste așteptările analiștilor din piață (potrivit sondajului Bloomberg) de 3,50%, însă sub estimarea economiștilor BCR, de 1%. Este cea mai agresivă mutare de politică monetară pe care o face banca centrală în ultimii ani, în luptă cu inflația care a atins recordul ultimelor două decenii.

Rata facilității de credit, care rămâne instrumentul relevant de politică operațională în condiții de gestionare strictă a lichidității, a fost majorată și ea, tot cu 0,75%, ajungând la 4,75%.

BNR a decis această creștere agresivă a politicii monetare în efortul de a frâna inflația foarte mare din România, care a ajuns la 10,2% în luna martie și care urmează să atingă noi recorduri în perioada următoare. Dezavantajul pentru românii cu credite care au dobânda variabilă este că ratele lunare vor continua să crească simțitor.

Avem o estimare de 5,50% pentru dobânda cheie și 6,50% pentru facilitatea de credit până la sfârșitul anului

Eugen Sinca, analist BCR

Deciziile recente din Polonia și Cehia, care au intervenit deja de mai multe luni mai puternic asupra politicii monetare, au adăugat presiune asupra BNR pentru o mișcare mai îndrăzneață, deoarece ratele dobânzilor erau deja în urmă față de egale, în interpretarea analistului BCR.

„Mai mult, după ședința consiliului de administrație de astăzi, următoarea decizie de politică monetară a BNR este programată pentru 6 iulie, în timp ce, între timp, alte bănci centrale din ECE au ședințe la care se așteaptă să majoreze în continuare dobânzile”, spune Eugen Sinca.

BNR a menționat în mod special în comunicatcă nivelul și ritmul de creștere a ratelor cheie de către băncile centrale din Cehia, Polonia și Ungaria sunt deosebit de relevante, pe lângă perspectivele de politică monetară ale BCE și ale Fed.

Noul Raport asupra inflației urmează să fie lansat pe 12 mai. Prognoza actualizată a BNR arată o înrăutățire considerabilă reînnoită a perspectivelor pentru inflație din cauza șocurilor globale din partea ofertei, a războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei.

Banca centrală consideră că probabil că inflația va urca considerabil peste nivelurile prognozate anterior și va scădea la niveluri de o cifră nu mai devreme de semestrul al doilea din 2023, rămânând deasupra țintei la sfârșitul orizontului de proiecție.

Creșterea economică este văzută de BNR ca fiind accelerată în termeni secvențiali în T1 2022, urmată de o cvasi-stagnare în T2 2022 sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate.

Evoluția PIB-ului din 1T22 implică totuși o ușoară încetinire a dinamicii sale anuale și în această perioadă, pe fondul unui efect de bază mare, așa cum este sugerat și de indicatorii de înaltă frecvență.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri