Sistemul bancar românesc nu ar putea să fie „înghețat” printr-un atac cibernetic de mare amploare, așa cum s-a întâmplat cu Estonia în anul 2007, pentru că s-au învățat multe lucruri de atunci în ce privește protecția pe această zonă. Totodată, în țara noastră, băncile sunt printre cele mai performante instituții atunci când vine vorba de atacurile informatice, a spus Anton Mugurel Rog, Director General al Centrului Național Cyberint, SRI.

Ar fi exclus ca operațiunile băncilor din țara noastră să fie blocate la nivel larg prin atacuri cibernetice, cum au pățit estonienii în 2007. La acel moment, țara baltică a primit, timp de trei săptămâni, valuri virulente de atacuri informatice care au bruiat sistemul de plăți, dar și alte activități, precum serviciile de comunicare ale instituțiilor publice și ale mass-mediei din Estonia, suferind daune de zeci de milioane de euro.

Rusia a fost acuzată că ar fi organizat acel „asalt” cibernetic împotriva Estoniei, însă oficialii de la Kremlin au negat vreo implicare și au cerut să se aducă dovezi.

În contextul în care situația dintre Rusia și țările NATO este mai tensionată decât oricând, pe fondul războiului din Ucraina, există temerea că un astfel de atac ar putea avea loc și în această perioadă, așa cum atacuri rusești, (dar de mai mici dimensiuni) asupra unor instituții publice și private au avut loc în urmă cu două săptămâni.

Retail jobs

Ce s-a întâmplat atunci în Estonia a putut avea loc pentru că zona de cyber security nu era atât de dezvoltată la momentul respectiv.

Anton Mugurel Rog, Director General al Centrului Național Cyberint, SRI

Băncile din România sunt printre cele mai performante atunci când vorbim de securitatea cibernetică

„Nu cred că sistemul bancar din România ar putea să pățească ce a fost în Estonia mai demult, iar pentru asta există și un argument tehnic, faptul că organizăm anual un exercițiu, numit Cydex, unde multe bănci sunt invitate să participe cu echipele lor”, a declarat Anton Mugurel Bob.

În cadrul exercițiului anual național pentru atacurile cibernetice pe care SRI le organizează cu instituțiile din țară, băncile sunt pe locul doi la nivelul de performanță în zona protecției contra atacurilor, după companiile de specialitate în zona de IT, ceea ce demonstrează capacitatea de a rezista a sistemului bancar din România.

Citeste si:
SRI: Astăzi, oricine poate să cumpere ieftin un pachet de viruși...
Rog, SRI: Astăzi, oricine...

„Avem mai multe scenarii într-un poligon cibernetic în care Centrul Cyberint atacă, împreună cu alte companii. Întotdeauna, cele mai bune rezultate le-au avut companiile de securitate cibernetică și pe locul doi au fost băncile”, a mai declarat Anton Mugurel Bob.

Citește și: Gog, SRI: Astăzi, oricine poate să cumpere ieftin un pachet de viruși malware și să atace cu el, iar legea nu ține pasul

Chiar dacă au scoruri bune la securitatea informatică, băncile nu sunt impenetrabile

Performanța pe care au dovedit-o băncile în ultimii mai mulți ani la capitolul securitate cibernetică nu înseamnă totuși că nu există situații în care hackerii reușesc să treacă de măsurile de protecție.

„Față de martie 2020, comparativ cu momentul actual, zona de amenințări s-a dublat ca procent. Dacă nu ai un sistem de protecție suficient de bine implementat, ori că ești client, ori că ești companie, aproape că nu ai șanse să rămâi în picioare”, a declarat Cristian Goiceanu, Director Executiv Management Securitate IT și Continuitatea Afacerii, BCR.

Citeste si:
Analiză XTB: ce urmări va avea majorarea ratelor dobânzilor de...
Analiză XTB: ce urmări va...

În urma acestor înmulțiri a amenințărilor, echipa de securitate a BCR trebuie să investigheze zilnic aproximativ 100 de cazuri în care sunt semnalate nereguli în ceea ce privește operațiunile.

„Dacă discutăm de incidente, avem 100 de investigații pe zi, făcute în urma unor alerte din sistem pe care dorim să le verificăm, adică de exemplu dacă anumite tranzacții sau operațiuni ies dintr-un anumit tipar, primim alerte și ne interesează să le investigăm”, a arătat directorul.

Chiar dacă dintre aceste semnalări, doar asupra unei părți de 10% trebuie intervenit, aceste cazuri arată că nici cei mai performanți nu sunt impenetrabili în fața diversității și dinamicii amenințărilor cyber.

„Din aceste investigații zilnice, aproximativ 10% necesită intervenție, iar restul sunt cazuri relativ normale, ceea ce, ca sistem de evaluare, nu este mult. Dar chiar și cu suficiente sisteme instalate, nu ești impenetrabil”, a explicat Goiceanu.

Citeste si:
Fraudă de zeci de milioane de lei cu banii românilor din pensii...
UPDATE Fondul de pensii...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri