Mostenitorii din familiile Malaxa si Auschnit asteapta listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in schimbul valorificarii titlurilor de despagubire
"Asteptam adoptarea ordonantei de urgenta care sa deblocheze listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti. Gasim ca fiind una dintre cele mai bune solutii de despagubire prin intermediul Fondului Proprietatea, oricare alta solutie vehiculata pana acum, ca alternativa a Fondului, ar fi in dezavantajul acestora dar si al statului", a declarat pentru NewsIn avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, care reprezinta interesele mostenitorilor familiilor Malaxa si Auschnit.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a inmanat, in octombrie 2006, titlurile de despagubire pentru mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit, in valoare de 1,08 miliarde lei, care vor fi transformate in actiuni la Fondul Proprietatea.

Titlurile de despagubire acordate mostenitorilor celor doua familii au fost calculate pentru fostele uzine Nicolae Malaxa (Faur Bucuresti), Uzina de Tuburi si Otelarii (Republica Bucuresti) si Uzinele si Domenii Resita (Combinatul Siderurgic Resita), care au fost confiscate de regimul comunist.

"Desi s-au vehiculat opinii in contradictoriu asupra posibilitatii de instrainare a titlurilor de despagubire pana la momentul adoptarii ordonantei cu pricina, sunt de parere ca aceste certificate pot fi transferate in mod liber si in prezent, caci altfel ar contraveni dreptului de proprietate in sine. Am ceva, dar nu-l pot folosi", a continuat Corin Trandafir.

"Exista o prevedere in Legea 247, prin care titlurile de despagubire nu pot fi transferate prin acte intre vii", a declarat Ionut Popescu, fost ministru de finante si sustinator al proiectului Fondului Proprietatea. "Aceasta problema va fi eliminata odata cu adoptarea ordonantei de urgenta, dar ramane problema transferului titlurilor de actionari, Depozitarul Central interzicand acest transfer, prin interpretare abuziva, desi acest fapt nu este stipulat in vreo lege", a adaugat Ionut Popescu.

"Dupa cum a declarat si Ministrul Economiei si Finatelor, Varujan Vosganian, ordonanta in cauza ar putea fi adoptata de Guvern pana la sfarsitul lunii mai, moment de la care aceasta isi va produce efectele, chiar daca va mai trebui sa treaca o perioada cu trecerea ordonantei prin Parlament si aparitia legii", a conchis Popescu.

Din suma totala, mostenitorii lui Nicolae Malaxa au primit cele mai mari despagubiri, respectiv 622,5 milioane lei pentru Uzina Faur, 384,7 milioane lei pentru Republica si 73,3 milioane lei pentru Combinatul Siderurgic Resita. "Evaluarile bunurilor care au apartinut celor doua familii au fost realizate in cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si valorile acestora sunt reale si juste, apropiate de cele calculate de noi", preciza anul trecut Corin Trandafir.

Mostenitorii celor doua familii vor detine, cumulat, un pachet de 7% din actiunile Fondului Proprietatea, dupa transformarea titlurilor de despagubire in actiuni, potrivit presedintelui Fondului, Alexandru Paunescu. In prezent, din actiunile Fondului, doar 3-3,5% reprezinta pachetul detinut de mostenitori, restul de 97% fiind inca in proprietatea statului, urmand ca pe masura ce detinatorii titlurilor de despagubire vor face conversia in actiuni, pachetul detinut de stat sa se diminueze, a mai spus Paunescu.

Fondul Proprietatea a fost creat in anul 2005 pentru a acorda despagubiri pentru constructiile, terenurile si padurile care au fost confiscate in perioada 1945-1949 de fostul regim comunist si care nu mai pot fi restituite in natura. Fondul detine in portofoliu pachete majoritare si minoritare de actiuni la 119 societasi comerciale cu capital de stat, care au fost transferate de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Finantelor, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Ministerului Economiei si Comertului si de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Capitalul social al fondului este de 14,240 miliarde lei (aproape patru miliarde euro), iar valoarea nominala a unei actiuni este de un leu. Actiunile care vor fi emise in contul titlurilor de despagubire sunt nominative, in forma dematerializata si confera drepturi egale fiecarui actionar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri