Întrebați dacă în contextul actual, anticipează noi scumpiri ale produselor/serviciilor lor, 92,5% din antreprenorii aflați în fruntea IMM-urilor au răspuns prin „da”. Dintre aceștia, 77,1% vor crește prețurile cu 10-30%, 14,3% vor crește prețurile cu sub 10% și 8,6% vor crește prețurile cu peste 30%, potrivit ultimului sondaj al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Întrebați dacă au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților lor cu 200 lei neimpozabili, în perioada următoare, 47,5% au menționat că „da”, în timp ce restul de 52,5% au răspuns că nu își vor permite aceste creșteri salariale.

Citește și: Ce spune Mugur Isărescu despre isteria prețurilor și cum va continua BNR lupta cu inflația

La întrebarea: „Care este motivul pentru care nu veți crește salariul angajaților dvs. încadrați cu salariul minim”, antreprenorii au răspuns:
• Cheltuieli mari cu combustibilul/energia/gazul52,5%
• Menținerea competitivității în cadrul unor contracte semnate – 45%
Creșteri salariale acordate anterior 27,5%
• Cheltuieli mari cu materia primă – 15%

Referitor la obiectivele antreprenorilor pe termen scurt, 70% din antreprenori au menționat menținerea activității și a angajaților la nivelul actual, 25% au menționat dezvoltarea activității și creșterea numărului de angajați și restul de 5% vor diminua activitatea firmei.

Citește și: Expert financiar: Expert financiar: Șocul inflației vine și cu o parte bună – alarma că nevoia de educație financiară este acută

Sondajul a fost realizat în perioada 10.05-18.05.2022 cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la contextul economic actual și gradul de încredere al IMM-urilor în instituțiile de reprezentare, la care au răspuns 2835 de antreprenori.

În ceea ce privește forma de organizare, respondenții au fost 72,5% microîntreprinderi, 17,5% întreprinderi mici, 10% întreprinderi mijlocii.

Referitor la domeniul în care respondenții își desfășoară activitatea, 72,5% sunt din servicii, 22,5% sunt din producție și restul de 5% sunt din domeniul comerțului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri