Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci din Romania vrea sa se listeze, anul acesta, la Bursa de Valori Bucuresti.
Erste Bank va face toate eforturile pentru a lista banca austriaca la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pana la finalul acestui an, pentru a da posibilitatea actionarilor BCR care au optat pentru titluri Erste sa le tranzactioneze, a declarat pentru NewsIn Ionut Stanimir, oficial al Erste.

"Vom face toate eforturile sa listam Erste Bank pe bursa din Bucuresti pana la sfarsitul acestui an, pentru a respecta o promisiune data angajatilor Bancii Comerciale Romane (BCR) care au preferat sa-si schimbe actiunile la BCR cu titluri Erste Bank", a spus Stanimir.

"Cand am facut oferta angajatilor, le-am spus sa ia in considerare faptul ca vom lista la Bucuresti Erste Bank pentru a fi tranzactionata mai usor", a adaugat Stanimir. Va fi o listarea secundara, dupa modelul deja aplicat in Cehia, unde Erste Bank este listata la Bursa din Praga, a mai precizat Stanimir, care a mentionat ca deocamdata nu s-a stabilit cuantumul pachetului de actiuni care va intra pe piata romaneasca. Erste Bank nu intentioneaza sa faca o majorare de capital cu ocazia listarii la Bucuresti, a mai precizat Stanimir.

Analistii chestionati de Wall-Street apreciaza ca finele lui 2007 reprezinta un orizont de timp foarte realist pentru intrarea grupului austriac pe piata de capital romaneasca. “Procedura nu este atat de complexa ca in cazul unui IPO deci cateva luni sunt suficiente pentru a o finaliza”, a declarat pentru Wall-Street Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Cristian Tudorescu, Director Departament Research Vanguard, crede ca o jumatate de an pana la listare reprezinta un termen optimist daca luam in considerare durata marilor IPO-uri de la BVB, care cumuleaza uneori chiar si un an de zile. “In orice caz, daca vom avea aceasta listare ar insemna un salt in vizibilitatea BVB prin atragerea unui emitent strain cu o capitalizare de 18 mld. de euro. Un al doilea element cu semnul intrebarii este modalitatea de listare si procentul pe care grupul va fi dispus sa-l listeze la Bucuresti”, a comentat Tudorescu.

Totusi, analistul Vanguard apreciaza ca piata noastra poate absorbi o lichiditate de 500 milioane – un miliard de euro din partea unui asemenea emitent, astfel incat o listare a 5% din grup la BVB ar fi benefica.

Iulian Panait crede ca datorita situatiei actuale in care indicatorii de performanta ai Erste sunt mai buni decat cei ai bancilor romanesti listate este posibil sa vedem si o migrare partiala a capitalurilor dinspre acesti trei emitenti locali catre titlurile Erste. efectul va fi unul pozitiv atat pentru investitori cat si pentru comunitatea brokerilor. “Investorii autohtoni vor avea acces direct la titlurile cu indicatori financiare buni si perspective de crestere pe termen lung, in conditii de lichiditate ridicata si capitalizare bursiera superioara companiilor locale, comenteaza Panait.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) discuta cu Erste Bank pentru listarea bancii, cu toate ca pana in acest moment nu a fost primita cererea propriu-zisa de listare, a declarat, citat de NewsIn, Stere Farmache, directorul general al BVB.

"Dicutiile dureaza de mai multa vreme, dat fiind ca ar fi prima companie listata deja pe piete externe. In acest caz trebuie sa ne conformam directivelor europene care privesc piata de capital", a mai spus Farmache.

Directorul BVB nu a precizat o data la care titlurile bancii austriece Erste Bank ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori din Bucuresti.

Banca austriaca a lansat, in noiembrie, o oferta de cumparare a actiunilor detinute de salariatii BCR sau de schimb cu actiuni Erste Bank - oferind un titlu Erste pentru sase actiuni BCR - si a mentionat la vremea respectiva posibilitatea listarii titlurilor Erste Bank pe Bursa de Valori din Bucuresti. "Actionarii angajati sau fosti angajati ai BCR care opteaza pentru schimbarea actiunilor BCR in actiuni Erste Bank, in conditiile mentionate mai sus, pot sa vanda imediat catre Erste Bank pana la 50% din actiunile Erste Bank primite, la un pret fix garantat de 45,90 euro", se preciza intr-un comunicat al actionarului majoritar al BCR.

Erste a reusit sa preia 7,2% din actiunile BCR care se aflau la salariati, iar doua treimi dintre actiuni au fost schimbate pe actiuni Erste, a mai precizat Stanimir, o treime din actiunile BCR fiind vandute pentru cash. Angajatii romani detin in prezent peste 1% din capitalul Erste Bank, a mai mentionat Stanimir. Un numar de 12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajati ai BCR care detineau actiuni, au acceptat oferta Erste.

"Dintr-un total de 63.397.500 de actiuni detinute de catre angajatii BCR (reprezentand 8% din capitalul de actiuni al BCR), 57.313.356 de actiuni, echivaland cu 7,2% din capitalul de actiuni al BCR, au fost vandute sau schimbate ca urmare a acceptarii ofertei Erste Bank", a mai spus Stanimir.

Aproximativ o treime (19,6 milioane) din actiunile tranzactionate au fost vandute catre Erste Bank la pretul precizat in oferta, de 6,5 Euro per actiune, in schimbul unei sume cumulate in valoare de 130 milioane de Euro cash.

Circa doua treimi (37, 7 milioane de actiuni) au fost schimbate cu actiuni Erste Bank la o rata de schimb de 6:1. in consecinta, Erste Bank a emis 6.287.236 milioane de noi actiuni printr-o majorare de capital ce va reprezenta o marire de 2% a capitalului de actiuni al bancii.

In cadrul ofertei de schimb de actiuni, noii actionari au avut posibilitatea de a vinde imediat inapoi catre Erste Bank pana la 50% din noile actiuni achizitionate. Aproximativ 34% din actiunile Erste Bank nou emise au fost vandute inapoi in cadrul acestei optiuni. Actiunile Erste Bank ramase, primite in cadrul schimbului, fac obiectul unei perioade de blocare de un an.

Ca urmare a ofertei de cumparare a actiunilor detinute de angajatii BCR, cota detinuta de Erste Bank in BCR a crescut acum la 69,11%.

“Suntem foarte incantati ca un numar atat de mare de angajati BCR au ales sa devina actionari Erste Bank. in urma acestui rezultat de succes al ofertei noastre catre angajatii BCR, ponderea angajatilor Erste Bank care detin actiuni ale bancii a crescut la 3%, 1,3% fiind detinute de angajatii grupului din Europa Centrala si de Est. Am facut, astfel, un progres remarcabil catre obiectivul nostru de a avea o participatiune a angajatilor de cel putin 5% in compania noastra”, a afirmat Andreas Treichl, CEO Erste Bank.

Erste Bank a afisat un profit de peste 300 milioane de euro in primul trimestru al anului si a anuntat ca prioritatile anului financiar 2007 au in capul listei integrarea Bancii Comerciale Romane (BCR).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri