Băncile nu se vor aventura să accepte tranzacționarea de cripto până în momentul când aceasta vor fi reglementate de la nivel central, iar acest lucru nu se va întâmpla fără să treacă un număr de ani de azi înainte, potrivit lui Alexandru-Claudiu Cercel Duca, Director General Adjunct BRD pe zona de Piețe Financiare.

BRD vizează să își extindă portofoliul oferit clienților în zona de tranzacționare pe piețele financiare și înspre zone mai noi sau mai „avansate”, însă criptomonedele nu intră încă în această categorie, pentru că băncile nu își pot asuma încă să ofere instrumente care nu se supun unui sistem de norme bine supravegheat.

„Noi suntem un actor puternic reglementat, ca orice piață, prin urmare nu ne putem permite să intrăm pe o piață care nu este reglementată. Știm că sunt inițiative de reglementare, Banca Centrală Europeană are o astfel de inițiativă”, a declarat Alexandru-Claudiu Cercel Duca la o conferință organizată de BRD.

Cred că încă suntem la un număr de ani depărtare de reglementarea acestui tip de piață, prin urmare ne vom putea gândi la elemente de cripto abia după ce aceasta va fi reglementată.

Alexandru-Claudiu Cercel Duca, Director General Piețe Financiare BRD

Criptomonedele au fost numite de entuziaști „monedele viitorului” și s-a argumentat că ar fi o variantă bună care să înlocuiască monedele naționale, întrucât tehnologia blockchain, aflată la baza lor, permite limitarea permanentă a numărului de unități la momentul creării acestora.

Ideea ar fi că, spre deosebire de monedele naționale, care pot fi tipărite în exces de către băncile centrale, care au drept efect deprecierea acestora sau scăderea puterii lor de cumpărare, în timp ce criptomonedele nu ar fi susceptibile la această problemă.

În pofida acestor viziuni, mulți economiști reputați au spus că, cel puțin atâta timp cât nu vor fi reglementate de instituții specializate, criptomonedele aduc riscuri enorme atunci la tranzacționare, pentru că ele nu au nimic „în spate”.

În contrast, monedele naționale sunt garantate de banca centrală a fiecărui stat și de rezervele în aur ale acestora, iar alte active financiare tranzacționabile, precum acțiunile și obligațiunile, au în spate emitentul, care este fie statul, fie companiile.

În aceste condiții, investitorul are relativa garanție a succesului/ puterii companiei ale cărei active le cumpără, succes/ forță care se reflectă în evoluțiile anterioare ale acestor active în cadrul piețelor bursiere.

Evoluțiile catastrofale pe care le-au avut anumite criptomonede în ultima perioadă, dintre care și unele aflate în top, au confirmat scepticismul acestor economiști și au dus la pierderi ale unor agonisiri de o viață.

Ce instrumente de tranzacționare vrea BRD să adauge în portofoliul oferit clienților

BRD urmărește să facă posibile tranzacții cu noi tipuri de instrumente, dar și extinderea pe piețe din străine pe care încă nu le oferă clienților săi interesați de investiții.

Vrem să adăugăm posibilitatea tranzacționării de produse cu venit fix, bonduri de guvern și chiar cele emise de companii.

Alexandru-Claudiu Cercel Duca, Director General Adjunct, Piețe Financiare BRD

„Urmărim și să dăm clienților posibilitatea de a tranzacționa pe noi piețe, precum piețele externe. Pe piețele europene se poate tranzacționa deja, iar pe piața americană dorim să oferim posibilitatea în curând”, a declarat Cercel Duca.

În prezent, principala platformă de tranzacționare a BRD oferă acces cu precădere la piața valutară și posibilitatea de tranzacționare la vedere și la termen, precum și acces la piața de capital locală.

Ne dorim să oferim și produse mai sofisticate pentru clienții care se califică conform metodologiei pentru astfel de produse și mă refer în special la cele de natura Exchange Traded Fund-uri (ETF).

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri