Bancile din Romania vor incepe de saptamana viitoare sa aplice propriile norme de creditare dupa ce, in urma cu doua luni, banca centrala a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
Alpha Bank Romania este prima banca care va acorda incepand cu saptamana viitoare credite fara avans si va putea accepta si un grad de indatorare mai ridicat, fiind prima institutie financiara din Romania care a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru normele de creditare realizate conform noilor reglementari.

Noile norme de creditare ale Alpha Bank Romania prevad doua modificari foarte importante pentru clienti, care constau in reducerea avansului minim solicitat la acordarea creditelor imobiliare sau ipotecare Alpha Housing, precum si cresterea gradului de indatorare. Regulamentele recent abrogate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prevedeau un avans minim de 25% din valoarea imobilului si un grad de indatorare de maximum 40% din venitul lunar net al persoanelor care solicitau credite.

Bancherii de la Alpha Bank nu exclud varianta acordarii de credite fara avans. Astfel, avansul pentru creditele imobiliare va fi de 15%, reducerea sub acest nivel fiind posibila in conditiile in care valoarea tranzactiei va fi mai mica decat valoarea de piata a imobilului. Mai mult, conform noilor reglementari, negocierea dintre banca si client va fi decisiva pentru stabilirea conditiilor de credtitare.

“Pentru inceput, reducerea avansului minim solicitat pentru creditele imobiliare/ipotecare de la 25% la 15% vine in intampinarea nevoilor clientilor nostri, permitandu-le sa cumpere locuinta dorita mult mai curand, nemaifiind nevoie de economii substantiale pentru contractarea creditului. In cazul in care un client doreste sa participe cu un avans mai mare decat cel minim solicitat de banca (15%) suntem deschisi, aceasta nereprezentand un impediment pentru acordarea creditului”, a declarat pentru Wall-Street Ion Stan, Director Coordonator Operatiuni Alpha Bank Romania.

Astfel, banca nu va mai solicita avans de 25% pentru creditele imobiliare sau ipotecare Alpha Housing. Noile norme de creditare prevad un avans standard de 15%, cu posibilitatea de a fi redus si mai mult, in functie de valoarea tranzactiei si a garantiilor imobiliare. De asemenea, gradul maxim de indatorare al clientilor bancii creste, in functie de clasa de risc si de venitul lunar al solicitantului sau familiei acestuia, pana la 65%, indiferent daca imprumutul solicitat este pentru nevoi personale (Alpha 4All, Alpha Open), de consum (Alpha Auto, Alpha Journey), sau de tip imobiliar sau ipotecar (Alpha Housing).

“Ca orice liberalizare, relaxarea conditiilor de creditare va determina o crestere a cererii de credite si implicit a numarului de clienti, insa nu putem anticipa cresteri spectaculoase”, ne-a mai spus Ion Stan.

In mod concret, daca un client doreste sa imprumute o anumita suma de bani printr-un credit de nevoi personale Alpha Open, cu un venit net pe familie de 5.250 lei, se va putea indatora lunar (rata lunara maxima de plata) cu suma de 2.935 lei, aproape dublu in comparatie cu o rata lunara maxima de 1.575 lei acceptata pana in prezent, cand aceasta nu putea depasi un maxim de 40% din venitul lunar net .

Tinand cont de solicitarea BNR pentru determinarea gradului maxim de indatorare a clientului, Alpha Bank Romania ia in calcul un nivel al cheltuielilor de subzistenta asimilate cosului minim lunar in valoare de 735 lei pentru o familie de trei persoane. Aceasta masura va afecta in principal solicitantii de credite ale caror salarii se situeaza sub media pe economie.

Raiffeisen Bank nu renunta la avans

Raiffeisen Bank Romania va elimina obligativitatea avansului pentru credite doar in cazul tranzactiilor imobiliare foarte mari si pentru clientii cu un scoring foarte bun si cu care banca are o relatie de colaborare, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele si directorul general al institutiei de credit, Steven van Groningen.

"In mod concret, nu vom acorda niciodata un avans zero pentru un client care vrea sa isi cumpere o masina sau o casa", a enuntat van Groningen. Potrivit sefului Raiffeisen, banca a depus deja la BNR noile norme de creditare, fara a primi inca un raspuns.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri