Senatul a aprobat proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului fiscal care, pe langa unificarea cotei de impozitare a profiturilor persoanelor fizice si juridice, a impozitarii veniturilor din transferurile proprietatilor imobiliare, a dobanzii pentru titlurile de valoare, introduce, pentru prima data in Romania, impozitarea veniturilor din dobanzi, cu o cota de 10%, la depozite si conturi curente, inclusiv ale populatiei, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, in functie de nivelul ratei dobanzilor de referinta de pe pietele interbancare. Cum vor reactiona deponentii, in primul rand populatia, avand in vedere ca, potrivit ultimului comunicat al BNR, economiile acesteia reprezinta 151.051 miliarde de lei, adica 22,2% din masa monetara?

In absenta oricarui impozit pe dobazi, la 31 martie 2005, s-a constatat o crestere cu 41% (29,7% in termeni reali) a economiilor populatiei, in depozite bancare si in conturi cu dobanda la vedere, fata de aceeasi data a anului trecut. Pe de alta parte, depunerile in valuta ale populatiei se situeaza in jurul a 2, 592 miliarde de euro.

Daniel Daianu: "Masura se putea amana pentru 2006"

Referitor la influenta pe care o va avea introducerea impozitarii dobanzii la depozite si conturi curente, fostul ministru al finantelor, dl Daniel Daianu, a precizat pentru cotidianul nostru ca priveste cu circumspectie aceasta masura si ca "este posibil sa existe un impact psihologic negativ, cu atat mai mult cu cat introducerea impozitului pe veniturile din dobanzi, pentru prima data in Romania, se face pe fondul aplicarii si a altor reglementari privind cresterea sau introducerea altor impozite, in conditiile in care se constata o cadere a dobanzii pasive".

De asemenea, domnia sa a precizat ca impactul psihologic ar fi mult diminuat daca populatia ar fi informata cu promptitudine, pentru a constientiza ca cele 10 procente se aplica asupra venitului din dobada, si nu asupra intregii sume din cont. Pe de alta parte, considera dl Daianu, si in acest caz se putea opera o amanare pana in anul 2006, ca in cazul impozitarii dobanzilor pentru titluri de valoare, pentru a se putea vedea daca exista o tendinta durabila ca inflatia sa ramana la tinta fixata, si anume, in jurul a 7%. Daca va exista o tendinta de crestere a inflatiei, "s-ar putea ca oamenii sa fuga de economisirea in lei", a concluzionat fostul ministru al finantelor.

Radu Gratian Ghetea: "Un rau necesar"

Pe de alta parte, dl Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a precizat ca impactul introducerii acestui impozit "nu este unul dintre cele mai placute, dar face parte dintre lucrurile care reprezinta un rau necesar, fiindca trebuie sa ne aliniem la metodele moderne de administrare financiara". Ca opinie personala, dl presedinte a mentionat ca "poate ar fi fost mai buna o introducere graduala a impozitului pe veniturile din dobanzi, de la 1 la 10%, altfel putand aparea conditiile in care vor exista migrari de fonduri dinspre banci spre Bursa, chiar si pentru intervale scurte de timp, daca nu va fi introdusa concomitent impozitarea dobanzilor pe titluri de valoare sau a veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri