Tranzactiile efectuate anul trecut au depasit 35 miliarde de euro
In Romania, piata serviciilor bancare de Internet Banking se afla in continuare in faza de inceput. Internet Banking-ul nu este inca un produs de masa, cota sa de piata atingand abia 5-6% in total servicii bancare. Spre comparatie, in tari ale Uniunii Europene acestea detin o pondere de 40-50%. Cei mai optimisti bancheri cred ca, la orizontul anilor 2007-2008, serviciile de Internet Banking ar putea atinge la noi o cota de 20%. Oricum, bancile inoveaza si concurenta se ascute, inclusiv pe acest segment. 17 banci au in prezent avizul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pentru Internet Banking, in vreme ce in anul 2000 doar trei erau autorizate in aceasta privinta. In plus, este serviciul bancar cu cel mai rapid grad de inovare.

Zilele trecute, Banca Transilvania a lansat o noua aplicatie de Internet Banking, destinata persoanelor fizice si IMM-urilor, prin care pot fi realizate plati in valuta, schimburi valutare, constituire de depozite s.a. Un element deosebit al aplicatiei este asa-zisul "motor de contact" prin care pot fi transmise mesaje intre banca si clienti pe un canal securizat, care, spre deosebire de email, asigura confidentialitatea deplina a comunicarii.

"Piata de Internet Banking este abia la inceput in Romania daca ne raportam chiar la tari din jur, precum Ungaria, dar mizam pe faptul ca la intrarea in UE astfel de servicii vor avea o pondere de cel putin 20%, crede Robert Rekkers, director general al Bancii Transilvania. Introducerea celei de-a doua componente a sistemului national de plati electronice la mijlocul acestei luni - casa de compensare pentru platile de mica valoare - va face si mai atractiv un astfel de serviciu. Banii vor ajunge la destinatie in aceeasi zi, iar clientii nu vor mai fi nevoiti sa demonstreze cu copia verde a ordinului de plata ca au virat banii.

"In astfel de conditii multi clienti vor migra catre bancile care au servicii de plati in timp real, favorizate fiind bancile care dispun deja de o retea cu un sistem electronic integrat", crede Dan Bajenaru, seful proiectului de Internet Banking din cadrul UniCredit Romania. In ceea ce priveste procesul de securizare a infrastructurii IT in sectorul financiar- bancar, MCTI a avizat 30 de banci pentru 33 de instrumente de plata cu acces la distanta de tip Internet Banking, Home Banking sau Mobile Banking.

La finele lui 2004, utilizatorii de astfel de servicii au depasit 44.500, numar dublu fata de acum 2 ani. Totalul tranzactiilor efectuate anul trecut prin instrumentele de plata la distanta, in lei si valuta, a depasit 35 miliarde echivalent in euro, iar numarul total al tranzactiilor a fost de peste 7,8 milioane.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri