Economia Statelor Unite ale Americii a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv, îndeplinind astfel unul dintre principalele criterii luate în considerare pentru a anunța începutul unei recesiuni.

Produsul intern brut al Statelor Unite ale Americiii s-a redus cu 0,9% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru scăderea s-a situat la 1,6%, conform CNBC.

Departamentul american al Comerţului a anunţat joi că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o revenire a PIB-ului SUA, după contracţia de 1,6% înregistrată în primul trimestru.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden, afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili.

National Bureau of Economic Research, organismul responsabil de declararea unei recesiuni în SUA, defineşte recesiunea drept "un declin semnificativ al activităţii economice care se întinde la nivelul întregii economice, care durează mai mult de câteva luni, şi este vizibil în producţie, ocuparea forţei de muncă, venituri reali şi alţi indicatori".

Datele publicate separat de Departamentul american al Muncii arată că solicitările iniţiale pentru acordarea de ajutoare de şomaj au scăzut cu 5.000 până la 256.000 de solicitări în săptămâna care s-a încheiat la 23 iulie, peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters. Solicitările iniţiale pentru ajutoare de şomaj continuă să rămân sub intervalul de 270.000-350.000, care, în opinia economiştilor, ar semnala o creştere a ratei şomajului. Însă încetinirea ritmului de creştere a economiei ar putea încuraja Rezerva federală să renunţe la noi majorări agresive ale dobânzii de politică monetară, deşi asta va depinde în mare parte de direcţia în care se va îndrepta inflaţia, care în prezent este cu mult peste ţinta de 2% a băncii centrale a SUA, conform Agerpres.

Miercuri, Rezerva federală american a majorat dobânda de bază cu alte 75 de puncte de bază, ceea ce duce majorarea totală a costului creditului adoptată de Fed după luna martie la 225 de puncte de bază. Preşedintele Fed, Jerome Powell a recunoscut că încetinirea activităţii economice este un rezultat al înăspririi politicii monetare.

Sursa foto: shutterstock / numenastudios

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri