Cei mai mulți dintre români nu stau deloc bine la ceea ce se numește educație financiară. Majoritatea cred că au pus niște bani deoparte sau au încheiat o asigurare de viață au făcut tot ce le stă în puteri pentru a le asigura celor dragi un trai mai bun, și chiar o anumită siguranță. Când spunem cei dragi ne referim în special la copii, pentru că la ei ne gândim cel mai des când vine vorba despre un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Cum poți avea grijă de viitorul copilului tău, în mod responsabil

În calitate de părinte, este și normal să îți dorești ce e mai bun pentru copilul tău, acesta să aibă parte de o școală bună, și multe altele care țin de un viitor fără griji. Din păcate, situația economică din țara noastră te face să te gândești cu groază la aceste aspecte. Din fericire, există și unele măsuri inspirate pe care le poți lua, astfel încât viitorul să nu mai fie atât de sumbru.

Gândește pe termen lung

Până să fie în măsura să ia propriile decizi în ceea ce-l privește, copilul tău depinde de tine și de hotărârile tale. Evident că nu poți ghici cum vor decurge lucrurile în viitor, nu poți să știi dacă deciziile tale sunt cele bune, dar totuși trebuie să faci ceva, să nu lași lucrurile la voia întâmplării. Gândește pe termen lung, pentru că în acest fel ai mai multe șanse de a găsi cele mai bune soluții.

O asigurare de viață

Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua în legătură cu o mai mare siguranță financiară a viitorului copilului tău se referă la încheierea unei asigurări de viață. Ești mult mai bine protejat pentru eventualitatea, deloc dorită, a unor probleme de sănătate, a unor accidente sau evenimente neprevăzute. Poți apela în acest sens la OVB Romania, și vei fi mult mai liniștit. Există o mulțime de servicii medicale și nu numai de care poți avea parte cu ajutorul ei, și toate avantajele le vei afla cel mai bine de un broker de asigurări.

Ce știi despre componenta de investiție a unei asigurări de viață

Sună ceva ciudat, nu? Este vorba despre o asigurare de viață, ce legătură are cu investițiile? Cu aproximație, cam acestea au fost gândurile tale atunci când ai citit rândurile de mai sus. De fapt, este ceea ce îți ofera posibilitatea de a alcătui un plan de economisire personalizat, și nu unul strict, ci unul care se adaptează permanent la nevoile tale. Folosește componenta de investiție a unei asigurări de viață pentru a-i asigura copilului tău posibilitatea de a studia la o instituție de învățământ mai bună, sau chiar și să îi poți cumpăra o locuință. Și, ca o mică paranteză, trebuie să știi că veniturile din asigurări nu pot fi impozitate pe venit, iar sumele pe care le economisești pot avea ce destinație vrei tu, sau beneficiarii poliței, în acest caz, copiii tăi.

Fond de rezervă pentru situații urgente

Tot cu gândul la un viitor mai bun pentru copilul tău este, pe cât posibil, să îți creezi un fel de fond de urgență, pentru situațiile de criză. Este dificil, mai ales ținând cont de salariile de la noi din țară, dar nu imposibil. Ești ceva mai liniștit dacă procedezi în acest fel, deoarece simți că ai parte de un fel de protecție în cazul unor incidente neplăcute, și nu va trebui să apelezi poate, la alte variante pentru a obține banii de care ai nevoie.

Învață să îți gestionezi în mod eficient bugetul lunar, și vei vedea că vei reuși să pui deoparte o anumită sumă. Într-o lună poate fi mai mult, în alta mai puțin, dar nu renunța niciodată. Evident, facturile și ratele trebuie achitate la termenul lor, dar poți face economii din altă parte. Renunță la mesele în oraș și gătiți cu toții acasă, vezi dacă nu mai poți reduce cheltuielile legate de achiziționarea unor piese vestimentare de care nu ai neapărată nevoie… În fine, tu știi care îți sunt prioritățile și cum poți să jonglezi cu aceste sume de bani.

Dacă ai posibilitatea, schimbă-ți locul de muncă, și îndreaptă-ți atenția către unul mai bine plătit, sau îți mai poți găsi o sursă de venit suplimentară. Stabilitatea financiară a familiei tale contează enorm.

Educație financiară pentru cel mic

Dar, oricât de mult te-ai strădui tu să îi oferi juniorului familiei o bună protecție financiară, de fapt nu ai realizat nimic dacă nu îi oferi șansa să învețe ce înseamnă cu adevărat educație financiară. Îi poți explica chiar tu despre ce este vorba, astfel încât să înțeleagă ce înseamnă un plan de economii și multe alte amănunte, care îl pot ajuta și pe viitor. Nu este nevoie să i le expui pe toate, într-o singură discuție pe care o porți cu el, și să aștepți să înțeleagă tot.

Dimpotrivă, o educație financiară corectă începe încă din copilăria mică, și apoi, lucrurile vor avansa treptat. Își dorește o bicicletă mai performantă sau un play station de ultimă generație? Perfect, le poate avea, dar cu condiția să contribuie și el la achiziția bunului dorit! Va trebui și el să economisească, să renunțe la anumite mici mofturi care nu trenuie neapărat îndeplinite, iar faptul că a reușit în acest fel să își cumpere ceea ce își dorește foarte mult, îl va învăța despre valoarea banului și multe altele. Tu ești cel mai bun profesor pentru el, iar deprinderile de acum îi vor fi de folos și în viața de adult!

Sursa foto: OVB România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri