Un posibil euro digital, luat în calcul de Banca Centrală Europeană, ar putea avea câteva beneficii, cum ar fi facilitarea plăţilor transfrontaliere şi furnizarea unei ancore monetare digitale, a declarat Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Acesta a explicat că faza de investigare pentru euro digital ar urma să fie finalizată până în octombrie 2023 iar atunci BCE va decide când va începe dezvoltarea monedei digitale. Oficialul BCE a expus unele dintre posibilele beneficii ale ideii introducerii unei monede digitale bancare centrale (CBDC), cum ar fi extinderea disponibilităţii banilor băncii centrale pentru a include şi plăţi între persoanele fizice, nu numai tranzacţii între bănci.

"Un euro digital ar da oamenilor opţiuni suplimentare privind modul de plată şi ar uşura plăţile, într-o economie din ce în ce mai digitală", a declarat Rehn. Acesta a adăugat că limitările actuale în privinţa cripto-activelor private sunt "structurale", din cauza volatilităţii preţurilor lor şi a vulnerabilităţii la riscurile cibernetice.

Citește și: Analiză XTB: Statele pregătesc alternative la bitcoin. După yuanul digital ar putea urma dolarul digital

"Un format nativ digital al unei monede sigure a băncii centrale ar putea spori stabilitatea, furnizând încredere în viitorul sistem financiar", a explicat Rehn, sprijinind astfel recentele comentarii ale preşedintelui Rezervei Federal a SUA, Jerome Powell, care s-a pronunţat în favoarea introducerii unui dolar digital.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

BCE promite o utilizare rapidă, facilă şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri