Analiştii membri ai Asociaţiei CFA România estimează că rata inflaţiei ar putea scădea sub nivelul de 10%, începând din octombrie 2023, în timp ce creşterea PIB real pentru acest an este estimată la 4%, iar deficitul bugetar la 6,1%.

Conform unui comunicat citat de AGERPRES, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în septembrie, la valoarea de 34,7 puncte. Aceasta situaţie s-a datorat reducerii, cu 12,5 puncte a componentei de anticipaţii şi cu 8 puncte a componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a coborât, ajungând la o valoare medie de 9,59%.

"Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o scădere semnificativă, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să scadă indicând posibilitatea ca rata inflaţiei să scadă sub 10% începând cu luna octombrie 2023", a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.

Citește și: Analiștii CFA: Impactul economic al pandemiei va dura cel puțin până în T2 2023

Cum va evolua cursul euro/leu

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0117 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0797 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o majorare faţă de estimările din luna august.

Totodată, în jur de 72% dintre participanţii la sondaj anticipează diminuarea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe, în timp ce 78% dintre participanţi (valoare maximă de la iniţierea sondajului) consideră aceste preţuri supraevaluate.

Ce se va întâmpla cu ROBOR la 3 luni

Referitor la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,1%. Evoluţia anticipată, în termeni reali, a PIB în anul 2022 s-a redus uşor la 4%.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, este estimat la 7,39%.

Ce este Asociația CFA România

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 160 de societăţi membre ale CFA Institute, şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri