Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la valoarea de 8.2%, o cotație la fel de mare nu a mai fost atinsă de 12 ani (29 Ian. 2010), moment în care România resimțea puternic efectul crizei economice. Majorările repetate au adus critici până și din partea Guvernatorului BNR, care a îndemnat băncile să ajusteze rata ROBOR în funcție de rata dobânzii de politică monetară. wall-street.ro a trimis o solicitare către Banca Centrală pentru a afla care sunt băncile în funcție de care se fixează rata ROBOR.

Majorarea ratei ROBOR a stârnit critici la cel mai înalt nivel al BNR, Isărescu spunând că băncile „au sărit calul” cu ROBOR-ul și atenționând populația că vremea dobânzilor mici s-a terminat.

Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR. ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară.

„Au sărit calul cu ROBOR-ul”: care sunt cele 10 bănci care participă la calcul

La data de 02.09.2022, cele 10 bănci participante la calculul ROBOR erau următoarele:

  • Banca Transilvania;
  • BCR;
  • BRD;
  • ING Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • CEC Bank;
  • UniCredit Bank;
  • OTP Bank România;
  • EximBank;
  • Intesa SanPaolo România.

Citiți și: Cum se calculează ROBOR și de ce a certat Isărescu băncile care „au sărit calul”.

Cu toate că ROBOR nu este calculat nici de Banca Centrală, nici de băncile comerciale, datele cu care este făcută media aritmetică sunt furnizate de cele 10 bănci din România.

„Grupul celor 10 bănci participante la stabilirea ratei ROBOR (precum și a ratei ROBID) este compus în permanență din instituții de credit participante pe piața monetară interbancară care sunt reprezentative pe această piață. Acestea sunt selectate de Banca Națională a României în calitate de administrator al acestei rate, pe baza evaluării activității desfășurate de acestea pe piața monetară interbancară”, a răspuns BNR în urma solicitării wall-street.ro.

Banca Națională a României reevaluează activitatea participanţilor la calcularea ratei şi candidaţilor la statutul de participant. Această evaluare se face periodic, fără a depăşi termenul de 1 an de la ultima reexaminare, conform BNR.

Mugur Isărescu a criticat băncile că au majorat artificial ROBOR-ul

La ultima ședință de politică monetară, BNR a majorat dobânda cheie la nivelul de 6,25 % pe an, de la 5,50 % an, începând cu data de 6 octombrie 2022. Rata ROBOR evoluează în general aproape de dobânda cheie stabilită de Banca Națională a României. Cu toate acestea, ea s-a decuplat și a dus rata ROBOR cu mult peste dobânda cheie.

De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa, ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară”, a declarat Mugur Isărescu.

ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 2.01%.

Citiți și: Economist șef Raiffeisen: Nu bugetarii sunt problema României, ci numărul mic de angajați plătitori de taxe.

Cum au răspuns băncile la declarațiile lui Isărescu

Imediat după intervenția lui Isărescu din august, indicele ROBOR la 3 luni a avut cea mai mare scădere din ultimele 20 de luni, coborând la 8,06% pe an, de la 8,14% pe an.

Întrebată cum a reușit Guvernatorul BNR să scadă ROBOR-ul „din vorbe”, Adina Călin, director produse și servicii în cadrul CEC Bank, a spus că este un mod prin care a reacționat piața.

„Acestea sunt lucruri care se întâmplă pe termen foarte scurt la nivel de piață. Spre exemplu, pe piața bursieră, dacă cineva face un anunț, în primele două zile există o tendință de creștere sau de descreștere pe acțiunile respective în funcție de ce s-a întâmplat, dar pe termen lung, lucrurile se corectează”, a declarat reprezentantul CEC Bank.

Citiți și: Adina Călin, CEC Bank, despre digitalizare: Sistemul bancar era un pic înțepenit.

Aceasta a spus că majorarea ROBOR nu poate să fie influențată de o singură bancă și că nu crede că băncile comerciale „au sărit calul”.

„Nu cred că majorarea ROBOR înseamnă că băncile au «sărit calului». O singură bancă nu poate să controleze acest ROBOR. E o competiție între bănci, deci fiecare vrea să vândă mai scump. Nu cred că ai putea să influențezi lucrurile acestea ”, a declarat Adina Călin.

IRCC nu mai e un refugiu pentru creditele românilor

Deși IRCC pare mai protejat de creșterea dobânzii BNR, adevărul este că acesta are doar o întârziere de 3-6 luni în a reflecta majorarea. IRCC s-a majorat semnificativ față de trimestrul trecut când acesta era de 2,65, marcând un avans de 53%, rata fiind în prezent 4,06% pe an.

În anul 2019, atunci când a avut loc implementarea IRCC-ului, Isărescu a spus că atunci când inflația o să coboare, IRCC-ul o să fie mai mare decât ROBOR, deci indicele nu este un miracol pentru dobânda creditelor.

Citeste si:

    „În schimb, dacă inflația vine în jos, și publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul. Vom trăi și vom vedea cum va fi. Să nu vă așteptați că acest IRCC vine ca un miracol și face dreptate pentru toată lumea”, a declarat atunci Mugur Isărescu.

    Citiți și: Creditul ipotecar în perioada de explozie a ratelor: Ce trebuie să știi înainte de a lua un împrumut.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Luminița Mîndrilă
     Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri