Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat că băncile centrale ar trebui să continue să majoreze dobânzile pentru a combate inflaţia, până când vor ajunge la un nivel "neutru", apreciind că în majoritatea cazurilor acestea nu au atins acel nivel, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Într-un interviu acordat Reuters, cu o zi înainte de reuniunea consiliului guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană, la care analiştii se aşteaptă la o nouă majorare a costului creditului cu 75 de puncte de bază, Kristalina Georgieva a mai spus că efectele pozitive ale majorărilor de dobândă ale băncilor centrale se vor resimţi abia în 2024, la nivel global.

BCE a comunicat timp de mai multe luni că primul pas va fi majorarea dobânzii de politică monetară la un nivel "neutru", la care nici nu stimulează, dar nici nu restricţionează creşterea, dar acum unii oficiali susţin că este nevoie de acţiuni mai agresive, apreciind că BCE ar trebui să meargă mai departe pentru a contracara presiunile inflaţioniste.

"La acest moment, vrem să ajungem la nivelul neutru şi, în majoritatea cazurilor, nu suntem încă acolo", a spus Kristalina Georgieva.

Băncile centrale trebuie să majoreze costul creditului pentru că, "atunci când inflaţia este la un nivel ridicat, asta subminează creşterea economică şi îi afectează cel mai mult pe săraci", a subliniat directorul FMI.

Recentele majorări de dobândă ale BCE au venit pe fondul deteriorării perspectivelor economice şi al unei inflaţii care în zona euro a ajuns la 9,9% în luna septembrie, stimulată de creşterea preţurilor la alimente şi energie, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Întrebată cât de mult se aşteaptă ca băncile centrale să continue să majoreze dobânzile, Georgieva a spus că prognozele FMI arată că "în 2024 vom ajunge la un punct la care băncile centrale vor vedea impactul acţiunilor lor".

"Beneficiile vor veni, dar nu sunt instantanee. Este nevoie de o anumită răbdare din partea societăţii", a adăugat directorul FMI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri