Daca lucrurile merg mai bine decat se estimeaza in prezent, putem sa fim mai ambitiosi cu intrarea in zona euro si sa o devansam in intervalul 2012-2014, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud Est European
"Pentru aceasta este foarte important ce se va intampla in urmatorii trei ani, pana in 2010, care ar trebui sa fie o perioada de consolidare, prin care sa se faca si ajustarile de preturi administrate care nu ar trebui sa fie amanate", a mai spus Isarescu citat de NewsIn.

De asemenea, e important sa vedem si impactul efectului Balassa-Samuelson, care este foarte greu de anticipat in acest moment. Un alt element important este formarea pietei de capitaluri pe termen lung cu care suntem foarte intarziati. Toate acestea ar trebui sa se faca in conditiile stabilitati cursului de schimb. De asemenea, trebuie sa terminam si cu reformele structurale, cu reforma pensiilor, trebuie construite infrastructuri, a mai spus guvernatorul BNR.

Efectul Balassa-Samuelson exprima tendinta din tarile cu productivitate mai mare in sectorul bunurilor comercializabile comparativ cu sectorul bunurilor necomercializabile de a inregistra niveluri mai ridicate ale inflatiei si apreciere reala a monedei nationale.

"Dupa aceasta perioada de trei ani, inflatia va trebui sa se consolideze sub 3%", a mai spus guvernatorul. Isarescu a mentionat ca, in 2000, cand i-a anuntat presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, in calitate de prim-ministru, tinta Romaniei de intrare in Uniunea Europeana in 2007, acesta era mai degraba neincrezator, dar acum "cifra asta biblica de sate ani a prins bine". "Acum am propus o alta perioada de sapte ani pentru intrarea in zona euro si ni se spune sa fim mai ambitiosi. Acest lucru arata ca au mai multa incredere in noi decat inainte", a mentionat Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri