10 Mai 2005

BNR acorda un calificativ bun pentru 90% din banci

Aproape 90% din activele bancare sunt considerate de rating 2, in conditiile in care cea mai buna clasificare este rating 1. Nici o banca din sistem nu indeplineste cerintele pentru rating 1. Clasificarea la care facem referire se regaseste in ultimul raport BNR privind evaluarea bancilor pe baza Sistemului Uniform de Rating Bancar. in analiza sunt avute in vedere cateva componente specifice: adecvarea capitalului, calitatea actionariatului, calitatea activelor, managementul, profitabilitatea si lichiditatea.

Conform celor mai noi statistici, 14 banci sunt cotate ca avand rating 3, rating de nivel mediu, caracteristic pentru 12% din activele bancare. La coada clasamentului se situeaza o banca de rating 4 (care detine 0,5% din activele bancare), aflata in prezent sub observatia BNR in ceea ce priveste calitatea actionariatului. Cel mai prost este considerat ratingul 5, unde se incadreaza, de asemenea, o singura banca (care detine 0,16% din total active bancare din sistem). Aceasta are restrictii in a primi bani de la populatie si de creditare, conform reglementarilor bancii centrale avand voie sa dea imprumuturi doar in limita a 50% din fondurile proprii. in caz ca o banca de rating 5 nu-si majoreaza capitalul, are toate sansele sa-si piarda licenta de functionare.

Specialistii spun ca in astfel de situatii ar trebui ca banca sa-si reduca costurile, sa-si diversifice serviciile si gama de produse, sa-si creasca capitalul (daca are resurse), sa nu mai imprumute bani din piata, sa gaseasca surse ieftine de finantare.

Un indicator pentru riscul de piata

Spre sfarsitul acestui an va fi introdus un nou indicator de rating bancar - senzitivitatea la riscul de piata, in baza caruia va putea fi analizata reactia unei banci la variatia unor factori externi precum cresterea brusca a dobanzii, a cursului de schimb s.a. "In urma simularilor realizate pana acum vizavi de acest nou indicator de rating a rezultat ca sistemul bancar este stabil", declara pentru Adevarul Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR. Pentru a evita interpretarea incorecta a informatiilor, in continuare, banca centrala nu va face publice ratingurile acordate bancilor, acestea fiind considerate doar de uz intern.



Citeste si