Banca centrala este angajata ferm pentru a mentine o competitie directa, directia de reglementare va avea un dialog activ cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu fiecare banca, dar prudentialitatea nu se negociaza, spune guvernatorul Mugur Isarescu. "Reafirm angajamentul total al bancii centrale pentru o concurenta directa in piata bancara", a spus Isarescu la Forumul Financiar Sud-Est European.

Referindu-se la chestiunea normelor interne de creditare ale bancilor, care trebuie aprobate de banca centrala, guvernatorul a mentionat ca a solicitat directiei de reglenmentare din Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa aiba un dialog activ cu ARB si cu bancile, dar a spus ca acesta nu va fi echivalent cu o negociere.

"Nu este insa vorba de o negociere. Ce sa negociem? Prudenta bancara?" s-a intrebat retoric Isarescu. Guvernatorul a reamintit ca rolul bancii centrale este acela de a asigura prudentialitatea bancara, regulile acesteia, pentru mentinerea stabilitatii financiare a sistemului.

Guvernatorul a criticat "mediatizarea incorecta" a normelor bancare, in sensul ca se vorbeste de relaxarea creditarii, cand de fapt poate fi vorba chiar de efecte ascunse, mai constrangatoare, cu aparenta unei asa numite relaxari. De exemplu, spune Isarescu, "atunci cand avansul este zero, dobanzile atasate creditelor respective sunt mai mari, decat daca s-ar fi solicitat avans", a spus guvernatorul BNR, citat de NewsIn. Isarescu a lasat sa se inteleaga ca bancile isi iau singure masuri de reducere a riscurilor in cazurile in care renunta la avans si maresc dobanzile.

Guvernatorul a cerut mai multa atentie si acuratete atunci cand se vorbeste despre chestiunea asa numitei relaxari a creditarii, pentru a lamuri si educa publicul si clientela. Isarescu a evocat si cazul creditarii in Uniunea Europeana, "unde supraindatorarea este o problema sociala".

Cometariile guvernatorului Mugur Isarescu sunt o replica la criticile aduse de bancheri care au reprosat bancii centrale o anumita lentoare a aprobarii normelor interne de creditare, ceea ce creeaza discriminari. "BNR, ca supraveghetor, nu ar trebuie niciodata sa distorsioneze competitia dintre banci", a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Andreas Maragkoudakis, vicepresedintele Bancii Romanesti, a aratat ca distanta in timp intre momentul cand o banca sau alta obtine validarea normelor de catre BNR este discrimanatorie pentru bancile care obtin avizul mai tarziu. Maragkoudakis a spus ca banca centrala, in deciziile sale, ia in considerare situatiile financiare ale bancilor, strategiile lor precum si alte elemente, insa " daca la sfarsitul zilei, de exemplu, Bancpost va avea regulile mai flexibile de creditare decat Banca Romaneasca, vor fi in avantaj si consider ca este inacceptabil", a spus Maragkoudakis. "Consideram ca toti trebuie sa avem aceleasi oportunitati", a adaugat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri