Anul trecut, piața criptomonedelor era într-o sărbătoare continuă, alimentată de un Bitcoin tranzacționat la 69.000 de dolari per unitate. Unii investitori debordau de optimism, anunțând că Bitcoin va ajunge la 100.000 de dolari per unitate. La 12 luni distanță, Bitcoin se zbate la 16.000 de dolari per unitate, după ce piața a fost lovită de mai multe falimente ce au lăsat numeroși investitori fără bani. Un ultim șoc primit de piață vine de la platforma de tranzacționare FTX.

FTX este considerată una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor la nivel global. Anunțurile din ultimele zile arată probleme financiare majore și o transformare „peste noapte” a fondatorului din miliardar în dolari în milionar.

În cel mai bun moment al ei, platforma FTX a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari. Pe 11 septembrie a făcut demersuri pentru a-și declara falimentul, la puțin timp după ce competitorul ei Binance a ieșit dintr-o înțelegere prin care urma să o cumpere.

Sam Bankman-Fried s-a retras din poziția de CEO al FTX, după ce averea sa estimată a scăzut cu miliarde de dolari din cauza problemelor financiare cu care se confruntă platforma. Conform Bloomberg, a scăzut cu 94%, de la 15,2 miliarde de dolari, cât era estimată, la 991.5 milioane de dolari.

Care ar fi fost unul dintre motivele căderii abrupte a FTX?

Conform cnbc.com, CEO-ul platformei concurente Binance, Changpeng Zhao, a investit în FTX în 2019, ca mai apoi să își vândă participația în 2021. El a fost plătit cu criptomonede FTT, activul folosit pentru accesul la platforma de tranzacționare, în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

Rapoarte financiare prezentate pe surse arătau că valoarea companiei de tranzacționare Alameda Research, deținută de CEO-ul FTX, era extrem de dependentă de valoarea criptomonedei FTT. Astfel, în momentul în care Zhao a anunțat anul acesta pe 6 noiembrie că business-ul său va vinde toate criptomonedele FTT pe care le mai deține, ca urmare a dezvăluirilor, panica în rândul investitorilor s-a instalat, mulți dintre ei luând decizia de a-și vinde activele.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri