Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) nu vor avea o influenta semnificativa asupra Bursei de Valori de la Bucuresti (BVB) in 2007, insa vor contribui la cresterea pietei pe termen lung, daca sunt luate in considerare si fondurile de pensii obligatorii, potrivit bancii Wood & Company.
Salariul mediu din Romania a urcat doar pana la 335 de euro in 2006, spune banca de investitii cu sediul la Praga, iar potrivit estimarilor analistilor din Romania, numarul total al clientilor acestor fonduri va fi de cel mult 200.000 in primul an de functionare.

Pentru fondurile de pensii facultative, oamenii cu o varsta mai mica de 52 de ani pot depune maxim 15% din salariile lor brute, potrivit NewsIn. O suma de maximum 50% din aceste depozite poate fi investita la bursa, conform reglementarilor legislative in vigoare din domeniu, dar fondurile nu sunt obligate sa investeasca parte din bani pe piata de capital din Romania, au mai spus reprezentantii Wood & Company.

Primele trei fonduri private de pensii voluntare din Romania, ING Clasic, administrat de ING Life Insurance, AZT Moderato, gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private si fondul My Pension al Aviva Romania, au primit deja aprobarea de a opera in data de 15 mai 2007.

Potrivit CSSPP, un fond de pensii facultative nu poate fi declarat in stare de faliment. Daca numarul de participanti va scade sau se va mentine sub minimul legal de 100 participanti, intr-un interval de timp de trei luni, CSSPP va retrage autorizatia acelui fond de pensii facultative.

Obtinerea autorizatiei de constituire a unei societati de pensii nu garanteaza si obtinerea autorizatiei de administrare. Societatea de pensii nu va putea administra un fond de pensii administrat privat fara decizia de autorizare de administrare emisa de catre CSSPP, potrivit comunicatului de presa.

Potrivit reglementarilor consiliului privind pensiile facultative, informatiile continute intr-un material publicitar trebuie sa fie clare, corecte si conforme cu cele cuprinse in prospectul schemei de pensii si sa fie astfel formulate incat sa nu induca in eroare participantii, se arata in comunicatul CSSPP.

Materialele publicitare nu trebuie sa contina estimari sau prognoze privitoare la performantele viitoare ale fondului de pensii facultative sau ale administratorului, comparatii intre diferite fonduri de pensii facultative sau intre diferitii administratori, folosirea sintagmelor "rezultat garantat", "castig garantat" sau a oricaror alte formulari care pot crea aparenta de garantare a unui castig. Nu sunt admise nici formulari de genul "cea mai mare societate de administrare a fondurilor de pensii", "cea mai buna schema facultativa de pensii", "cel mai performant fond" si/sau altele asemanatoare utilizarea declaratiilor participantilor anteriori, prezenti sau potentiali, potrivit datelor publicate de institutie.

CSSPP interzice difuzarea oricarui material publicitar in legatura cu un fond de pensii facultative sau cu un administrator inainte ca fondul de pensii facultative si administratorul sa fie autorizati de catre CSSPP sau inainte de publicarea prospectelor schemelor de pensii facultative autorizate de catre CSSPP.Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri