Mai multe institutii bancare din Islanda ar putea intra pe piata din Romania, pe fondul interesului crescut al acestei tari pentru extinderea relatiilor economice cu zona central si est europeana.

Presedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a declarat la primirea unei delegatii de jurnalisti din Romania, Bulgaria si Serbia, la resedinta sa din Reykjavik, ca ar putea sa faca o vizita in aceasta toamna in Romania insotit de o delegatie de oameni de afaceri interesati sa investeasca in tara noastra.

“Am planuit sa venim in Romania luna viitoare (n.r. – luna iunie), dar din cauza a ceea ce s-a intamplat am amanat vizita”, a declarat presedintele Islandei. Acesta a continuat spunand ca exista o cooperare dinamica intre cele doua tari, cooperare pe care s-a aratat dispus sa o dezvolte si sa o sprijine avand in vedere experienta Islandei in domeniul investitiilor.

“In ultimii cinci – sase ani am patruns in tarile Europei Centrale si de Est si am dezvoltat legaturi cu tari ca Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Ucraina”, a mai spus, citat de NewsIn, Grimsson.

Jonas Tryggvason, vicepresedinte executiv pentru zona Europa Centrala si de Est si Asia al companiei farmaceutice Actavis, a subliniat faptul ca Islanda are organizatii bancare puternice, doar zece la suta dintre acestea derulandu-si afacerile pe plan local. El a explicat ca mediul de afaceri islandez este interesat sa investeasca in fonduri mutuale, instrumente financiare, corporate banking, dar mai putin in retail-ul bancar.

In ceea ce priveste turismul, Tryggvason a spus ca, desi Romania are un potential foarte mare, mentionand Delta Dunarii si Transilvania ca puncte de interes, investitorii islandezi sunt retinuti fata de acest sector din cauza infrastructurii insuficient dezvoltata.

In Islanda traiesc 3.000 de romani, iar majoritatea lucreaza in sectorul contructiilor si in industria hoteliera. Romania nu are reprezentanta diplomatica in acesta tara, motiv pentru care romanii din Islanda isi pot exercita dreptul de vot in Copenhaga, capitala Danemarcei.

Islanda este prezenta pe piata romaneasca prin achizitia de catre Actavis, in 2006, a singurului producator de oncologice din tara noastra, Sindan, pentru suma de 147,5 milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Armeanu, ASF: Pensiile private ale românilor sunt în siguranţă
Setari Cookie-uri