Mai multe institutii bancare din Islanda ar putea intra pe piata din Romania, pe fondul interesului crescut al acestei tari pentru extinderea relatiilor economice cu zona central si est europeana.
Presedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a declarat la primirea unei delegatii de jurnalisti din Romania, Bulgaria si Serbia, la resedinta sa din Reykjavik, ca ar putea sa faca o vizita in aceasta toamna in Romania insotit de o delegatie de oameni de afaceri interesati sa investeasca in tara noastra.

“Am planuit sa venim in Romania luna viitoare (n.r. – luna iunie), dar din cauza a ceea ce s-a intamplat am amanat vizita”, a declarat presedintele Islandei. Acesta a continuat spunand ca exista o cooperare dinamica intre cele doua tari, cooperare pe care s-a aratat dispus sa o dezvolte si sa o sprijine avand in vedere experienta Islandei in domeniul investitiilor.

“In ultimii cinci – sase ani am patruns in tarile Europei Centrale si de Est si am dezvoltat legaturi cu tari ca Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Ucraina”, a mai spus, citat de NewsIn, Grimsson.

Jonas Tryggvason, vicepresedinte executiv pentru zona Europa Centrala si de Est si Asia al companiei farmaceutice Actavis, a subliniat faptul ca Islanda are organizatii bancare puternice, doar zece la suta dintre acestea derulandu-si afacerile pe plan local. El a explicat ca mediul de afaceri islandez este interesat sa investeasca in fonduri mutuale, instrumente financiare, corporate banking, dar mai putin in retail-ul bancar.

In ceea ce priveste turismul, Tryggvason a spus ca, desi Romania are un potential foarte mare, mentionand Delta Dunarii si Transilvania ca puncte de interes, investitorii islandezi sunt retinuti fata de acest sector din cauza infrastructurii insuficient dezvoltata.

In Islanda traiesc 3.000 de romani, iar majoritatea lucreaza in sectorul contructiilor si in industria hoteliera. Romania nu are reprezentanta diplomatica in acesta tara, motiv pentru care romanii din Islanda isi pot exercita dreptul de vot in Copenhaga, capitala Danemarcei.

Islanda este prezenta pe piata romaneasca prin achizitia de catre Actavis, in 2006, a singurului producator de oncologice din tara noastra, Sindan, pentru suma de 147,5 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri