Fondurile de pensii ar putea contribui la o crestere artificiala a preturilor actiunilor, deoarece vor putea plasa sume imense in piata de capital, potrivit lui Aurelian Dochia, membru in consiliul de administatie al BRD-Groupe Societe Generale. “in cativa ani, fondurile de pensii vor dispune de sume de sute de milioane de euro, pe care trebuie obligatoriu sa-i plaseze in piata. Astfel, din cauza ofertei sarace de emitenti pe piata de capital romaneasca, fondurile de pensii ar putea contribui la o crestere artificiala a preturilor valorilor mobiliare, la o inflatie a cotatiilor”, a declarat citat de NewsIn, Aurelian Dochia.

Referitor la societatile de asigurari, oficialul BRD-GSG considera ca acestea vor deveni investitori tot mai importanti pe piata de capital, in vreme ce bancile vor continua sa dezvolte instrumente de creditare si sa contibuie la piata instrumentelor derivate. Spre deosebire de bancile vest-europene, bancile din Romania vor avea in continuare o activitate modesta privind investitiile in actiuni, a adaugat Dochia.

“Fondurile de investitii isi vor continua cresterea, in conditiile unei diversificari si intensificari a competitiei pe piata, atat la nivel local, cat si la nivel regional. Dintre fondurile de investitii, se observa o agresivitate ridicata a fondurilor cu capital privat, care isi asigura iesirea la un nivel de circa 7-8 ori mai mare decat nivelul intrarii, dupa o perioada de doar 3-4 ani”, a continuat reprezentatul BRD-GSG. Potrivit acestuia, unele listari la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea aparea chiar dupa momentul iesirii din actionariat a acestor fonduri private de investitii.

S-au trecut in revista performantele bune ale Romaniei in ultimii sapte ani, din care Dochia a amintit cresterea economica neintrerupta, cu o rata medie de crestere de 6-7% pe an, stabilitatea economica, inflatia coborand de la 40% pana la 4%, imbunatatirea treptata a ratingului de tara, pana la “investment gray”, performanta atinsa pentru prima oara in istorie si cresterea impresionanta a pietei de capital, in ceea ce priveste volumul si valoarea.

Pentru urmatorii sapte ani, oficialul bancii prevede continuarea ciclului virtuos de crestere economica, impulsionata de integrarea in Uniunea Europeana, o expansiune economica rapida si o crestere a dimensiunii pietei locale, care vor pastra ridicat interesul investitorilor straini, si o imbunatatire a infrastructurii prin accesarea fondurilor structurale europene, estimate la circa 30 miliarde euro pana in 2012.

Analizand faptul ca, dupa orice crestere sustinuta pe o perioada indelungata de timp urmeaza o faza descendenta, Dochia estimeaza ca aceasta descrestere va surveni undeva pe parcursul urmatorilor sapte ani. “ Datorita gradului ridicat de integrare europeana, este de asteptat ca faza descendenta sa se declanseze din afara Romaniei”, a aratat reprezentatul BRD-GSG.

“Exista si riscuri determinate de factori interni: deteriorarea brusca a indicatorilor macroeconomici, ca urmare a supraincalzirii economiei, pierderea fondurilor structurale, determinata de prelungirea crizei politice si reducerea investitiilor straine”, a conchis Aurelian Dochia.

Referitor la fenomenul de supraincalzire, Florin Dolea, director executiv al fondului de investitii Pioneer Asset Management, a mentionat ca listarile companiilor la bursa ar putea atenua acest fenomen, crescand oferta din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri