Cu toate că mai avem până ne aliniem algoritmii cu celelalte țări europene, plățile cu cardul au luat amploare și în România. Plata cu cardul are beneficii indiscutabile legate de fiscalizarea banilor, dar nu toată lumea se bucură de extinderea plăților digitale: există și comercianți care nu sunt fericiți că noi alegem să plătim cu cardul în detrimentul cash-ului. Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România a explicat, într-un interviu wall-street.ro, care sunt problemele plăților cu cardul, în ce constă implementarea POS, dar și cum poate să devină casa de marcat un bancomat propriu-zis.

Plata cu cardul a devenit cea mai confortabilă metodă de plată pentru românii care nu mai vor să umble cu cash la ei. Cu toate acestea, chiar dacă clientul plătește aceeași sumă de bani indiferent dacă folosește cardul sau bancnote, pentru comercianți, plata cu cardul este supusă unor comisioane. Feliciu Paraschiv, proprietarul lanțului românesc de supermarket-uri PACO, a explicat că, pentru comercianți, este mai rentabil ca oamenii să plătească cu cash.

Băncile au un interes foarte mare ca tot ce trece prin piață să fie comisionat. Cu cât folosești mai mult cardul, cu atât mai mult încasează băncile. Băncile ar vrea ca toți banii din lumea asta, dacă se poate, să treacă pe la ei. În calitate de vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România pot spune că retailerii nu își doresc asta (n.r. plata cu cardul)”, a declarat Feliciu Paraschiv.

Acesta a explicat că motivul pentru care comercianții simt o povară atunci când clienții plătesc cu cardul sunt comisioanele „mult prea mari” impuse de bănci. Șeful PACO a explicat cum comisioanele aplicate de bancă în cazul vânzării unui produs duc aproape la înjumătățirea profitului pentru comerciant.

„Ar fi bine să nu ne mai ascundem după degete și să spunem lucrurile pe șleau: sunt niște comisioane care, cu toate că pot părea mici, atunci când se adună, scot niște sume enorme, iar acestea sunt pierderile retailerilor. Mie mi-a lăsat statul, la vânzarea unui pachet de țigări, un comision de 3,5%, apoi vine banca și îmi cere 1-2% pentru o singură atingere cu cardul. Acest 1,5% se adună și vedem o grămadă de bani la finalul zilei, iar la celălalt capăt este un robot, nu un om”, a explicat Feliciu Paraschiv.

Refuzi un client fiindcă vrea să plătească cu cardul? „Mai bine te lași de comerț”

Cu toate că plata cu cardul aduce mai puțini bani comerciantului decât plata cash, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România spune că firmele care nu introduc POS își semnează singure falimentul.

„Dacă ești comerciant și refuzi pe cineva care vine să plătească cu cardul îți dai singur cu stângul în dreptul. Nu există reclamă mai proastă. Tu ai marfa pe raft, clientul vină să o cumpere, iar tu să nu poți să-i încasezi fiindcă nu are cash? Mai bine te împuști, te lași de comerț și te apuci de altceva”, a declarat șeful PACO.

Acesta a menționat că piața supermarketurilor din România este atât de mare încât niciun comerciant nu își permite să le refuze clienților plata cu cardul. Antreprenorul spune că a observat canibalizarea magazinelor de pe piața românească și spune că este o discrepanță foarte mare față de celelalte țări europene.

„Mediul concurențial este atât de puternic în România încât nu îți permiți să refuzi plata cu cardul. Nu am întâlnit un mediu concurențial atât de mare ca în România. Am fost întâmplător în Austria, în aceeași localitate, la 3 ani diferență, și nu s-a deschis niciun magazin nou. La noi în țară, într-un oraș mic, au apărut de atunci câte 2-3 magazine noi”, spune Feliciu Paraschiv.

Nu poți să refuzi plata cu cardul dar comisioanele sunt o povară: care este soluția?

Cu toate că antreprenorul spune că plățile electronice sunt o povară pentru unii, Feliciu crede că direcția normală în care trebuie să ne îndreptăm este ca toți comercianții să fie obligați să accepte plata cu cardul. El spune că, soluțiile viabile pentru această situație sunt ca băncile să reducă comisioanele și să există niște perioade de grație pentru micii comercianți.

„Personal, cred că trebuie să mergem înainte: va trebui să putem face plăți electronice de oriunde și oricând. Asta este direcția în care merge omenirea, toți comercianții trebuie să încaseze cu POS, dar comisioanele ar trebui să fie foarte mici, undeva la 0,1%, ca să dau o cifră. Poate, pentru anumiți comercianți, s-ar putea cuvine o perioadă de grație. Dacă la început începem să încărcăm comercianții cu sistemele POS cu E-factura sau E-transport, l-ai luat pe vânzătorul de covrigi din prima și ai dat cu el de pământ”, declară șeful PACO.

Cum poți transforma casa de marcat în bancomat

Începând din ianuarie 2017, conform legii 209/2016, denumită și legea cash-back, comercianții au posibilitatea să își transforme casele de marcat în bancomate. Această metodă a fost implementată și de lanțul de magazine PAGO acum un an și jumătate și, conform antreprenorului, a avut un mare succes, mai ales în mediul rural.

„Acest serviciu este extrem de folosit în mediul rural unde băncile au convins săracii pensionari să-și mute pensia pe card, și apoi au ridicat ATM-ul din comună. Pensionarii nu au unde să se ducă să scoată 50 de lei pentru cel care vine să le taie lemnele. Acest sistem funcționează fără comision, atât pentru noi, cât și pentru clienți”, explică Feliciu Paraschiv.

Antreprenorul a explicat care sunt pașii și costurile implementării sistemului POS de către un comerciant:

  1. Trebuie să ai un cont bancar, această măsură este obligatorie atunci când înregistrezi firma.
  2. Cerere de montare POS la banca afiliată.
  3. Alegerea tipului de POS: POS-ul pe care îl conectezi la internetul firmei/ chirie 20-30/lună în funcție de bancă sau POS-ul cu conectare automată/ chirie aproximativ 50 lei/lună.
  4. Livrarea aparatului/ setarea acestuia/ conectarea cu banca afiliată.
  5. Aparatul este funcțional: pentru fiecare plată se percepe un comision cuprins între 1% și 3% în funcție de bancă, conform antreprenorului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri