Plata cu cardul a creat un lanț de reacții în spațiul public după ce, mai multe postări despre „cum se pierd banii” când facem plăți electronice, au devenit virale. Postarea care a făcut înconjurul internetului românesc dă ca exemplu parcursul unei plăți electronice: 50 de euro care, prin comisionul impus de bancă, ajung „să se piardă” după 36 de tranzacții, conform postării. Pentru a vedea cât de adevărat este acest raționament, wall-street.ro a luat legătura cu cele două tabere: comercianții și procesatorul de plăți, dar și cu un economist, pentru a afla care este de fapt realitatea.

Prin acest articol am vrut să aducem la masă toți participanții prezenți în postarea de pe Facebook devenită virală: comerciantul, prin prezența lui Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), procesatorul de plăți, reprezentat de Mastercard, dar și o vocea imparțială a unui economist.

Sursă: Facebook

Răspunsul Mastercard: Este impropriu să numim aceste comisioane aplicate comercianților drept pierderi de bani. Banca le oferă un serviciu

Bogdan Pătru, Government Segment Lead în cadrul Mastercard România și Croația, a spus că teama oamenilor că banii se pierd atunci când utilizează cardul în detrimentul cash-ului vine din lipsa de informare corespunzătoare. Acesta reamintește că nu există comisioane pentru clienți atunci când plătesc cu cardul, iar acest lucru se vede direct în extrasul de cont. Bogdan punctează că cei comisionați sunt comercianții care, în schimbul acestui procent, beneficiază de serviciile bancare.

„Afirmația că pierzi bani atunci când faci tranzacții cu cardul denotă lipsa de informare. Consumatorii NU au comisioane la plata cu cardul în magazine sau online. Plătim fix valoarea produsului pe care îl achiziționăm și putem vedea acest lucru în extrasul de cont. Pentru comercianți, în schimb, există costuri asociate fiecărui tip de plată, fie că este în numerar sau digitală”, declară Bogdan Pătru.

Reprezentantul Mastercard a explicat că nu este corect să numim comisioanele aplicate comercianților „pierderi de bani”, deoarece, banca vine cu beneficii. Acesta a adăugat că beneficiile plăților cu cardul sunt indiscutabile când vorbim despre comerțul online, unde, comercianții folosesc exclusiv această metodă de plată.

„Este impropriu să numim aceste comisioane aplicate comercianților drept pierderi de bani, în contextul în care plățile electronice vin cu numeroase avantaje pentru aceștia. Există industrii care se bazează pe plățile electronice. Mai mult, plățile electronice oferă comercianților venituri din vânzări care ar fi dificil de realizat fără un mijloc de plată de la distanță. Vorbim aici de vânzări care se fac prin internet, telefon și poștă (tranzacții Card Not Present) și vânzări la comercianți din afara țării (tranzacții transfrontaliere)”, explică Bogdan.

Răspuns comerciant: Aceste postări nu înseamnă că acei bani se devalorizează, ci că banca ciupește puțin din ei

Feliciu Paraschiv declară că postările devenite virale au o bază adevărată, mai exact, atunci când plătim cu cardul, banca își ia un comision. El spune, la fel cum a menționat și reprezentantul Mastercard, că cei afectați sunt comercianții, iar clienții nu plătesc nimic în plus atunci când aleg să achite cu cardul.

„Aceste exemple nu înseamnă că acei bani se devalorizează, ci că banca ciupește puțin din ei. Acest lucru este adevărat, pentru fiecare tranzacție unde banca ia 2%, nu putem să negăm: 50 de lei se transformă în 49 de lei. Practic, comisionul acesta este simțit de comerciant, nu de client”, declară vicepreședintele ANCMMR.

Cu toate că antreprenorul spune că plățile electronice sunt o povară pentru unii, Feliciu crede că direcția normală în care trebuie să ne îndreptăm este ca toți comercianții să fie obligați să accepte plata cu cardul. El spune că, soluțiile viabile pentru această situație sunt ca băncile să reducă comisioanele și să există niște perioade de grație pentru micii comercianți.

„Personal, cred că trebuie să mergem înainte: va trebui să putem face plăți electronice de oriunde și oricând. Asta este direcția în care merge omenirea, toți comercianții trebuie să încaseze cu POS, dar comisioanele ar trebui să fie foarte mici, undeva la 0,1%, ca să dau o cifră. Poate, pentru anumiți comercianți, s-ar putea cuveni o perioadă de grație. Dacă la început începem să încărcăm comercianții cu sistemele POS cu E-factura sau E-transport, l-ai luat pe vânzătorul de covrigi din prima și ai dat cu el de pământ”, declară Feliciu.

Sunt chiar atât de mari comisioanele pentru comercianți? Cum comentează Mastercard

Cu toate că reprezentantul ANCMMR consideră că procentele care merg spre bancă atunci când faci o tranzacție cu cardul sunt o povară pentru unii comercianți, Mastercard spune că adesea este mai ieftin să faci o plată electronică decât una numerar.

„Costurile plăților electronice sunt adesea mai mici decât cele asociate plăților cu numerar, în timp ce sumele medii ale tranzacțiilor sunt mai mari. Conform unui studiu Boston Consulting Group, realizat la nivelul a 700 de comercianți din Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit, costul mediu pentru plăți digitale este de 2,3%, în timp ce costul mediu pentru manipularea numerarului este de 3%. În România, costul mediu pentru plăți digitale este de 0,6 - 0,7%”, declară Bogdan Pătru.

Acesta spune că unul din marele avantaj al plăților cu cardul este faptul că acestea sunt trasabile și fiscalizate, ceea ce contribuie la o economie națională mai sănătoasă. Totodată, Bogdan amintește că plata cash poate să nu fie declarată, ceea ce generează evaziune fiscală și alimentează economia gri, adică acele venituri care nu sunt impozitate corespunzător.

Răspuns economist: Cei afectați de obligativitatea acceptării cardul sunt evazioniștii

Economistul Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, a explicat că pentru consumator este egal dacă plătesc cash sau card. Mai mult, el salută amploarea plăților digitale, acestea fiind un mecanism prin care ANAF ar putea reduce evaziunea fiscală.

„Banii rămân aceiași, nu se pierd, fie că îi avem pe card sau în portofel. Cred că trebuie să punem această discuție în context: Guvernul a venit cu reglementări prin care să crească acceptarea plăților cu cardul și să crească obligativitatea acceptării, pentru a reduce evaziunea fiscală”, a precizat vicepreședintele CFA România.

Una dintre modificările Codului Fiscal, care a intrat în vigoare de la începutul anului, prevede ca, antreprenorii din industria comerțului care înregistrează o cifră de afaceri de peste 10.000 euro, să fie obligați să introducă ca metodă de plată, cea cu cardul (plafonul fiind scăzut de la 50.000 euro). Conform lui Adrian Codirlașu, această măsură este de bun augur pentru reducerea economiei subterane, România fiind campioană în ceea ce privește evaziunea prin TVA.

„Această modificare a Codului Fiscal este bună atât pentru consumator, care are mai multe modalități prin care poate să își achite produsele, cât și pentru ANAF, care poate să combată mai ușor evaziunea fiscală. Cred că e foarte bună reglementarea Guvernului. România este campioană europeană la evaziunea prin TVA, și asta vrea să facă această modificare, să reducă evaziunea. E adevărat, cei care făceau evaziune vor fi nemulțumiți”, a declarat Adrian Codirlașu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri