Cererea de cumparare din partea bancilor a fost de 433,79 milioane lei (132,3 milioane euro), iar valoarea nominala a titlurilor adjudecate a fost de 107,26 milioane lei. Dobanda maxima acceptata de MEF a fost de 7,20% pe an.
La ultima licitatie similara, care a avut loc pe 9 mai pentru titluri de stat cu discont, Ministerul Economiei si Finantelor a atras 42,6 milioane lei la 12 luni, la un randament mediu de 7,20% si un randament maxim de 7,21%.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat un numar de 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, HVB tiriac Bank, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), HVB Bank Romania, ING Barings, Raiffeisen Bank si MKB Romexterra Bank.
Titlurile de stat vandute au fost de tipul cu discont, nepurtatoare de dobanda. Ele sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului. Statul va plati valoarea nominala a titlurilor, de 107,26 milioane lei, la scadenta din 23 mai 2008.
Finantele au anuntat la sfarsitul lunii aprilie ca vor sa lanseze in luna mai titluri de stat in valoare totala de 1,4 miliarde lei, insemnand doua emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, de 600 milioane lei, si alte doua emisiuni de obligatiuni de tip benchmark cu scadenta la 3, respectiv 5 ani, de 800 milioane lei.
Prima emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark din luna mai, cu scadenta la cinci ani, a fost anuntata la o valoare de 700 milioane (din care MEF a atras doar 113,5 milioane lei), in timp ce a doua emisiune cu scadenta la trei ani a fost anuntata la valoarea de 100 milioane lei (din care MEF a atras 30 milioane lei).
Ministerul Finantelor a anuntat ca, in al doilea trimestru din 2007, va lansa sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de certificate de trezorerie in valoare totala de cinci miliarde lei. Conform calendarului de emisiuni de titluri de stat pentru anul in curs, valoarea totala a imprumuturilor va fi de 12 miliarde lei. Finantele mai intentioneaza sa emita, in acest an, euroobligatiuni in valoare de 500 milioane euro.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: