Operatiunile financiare din sistemul de privat de pensii sunt scutite de plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) pana la introducerea in Codul fiscal, deoarece modul de gestionare a acestora a fost asimilat asigurarilor si pietei de capital, a declarat presedintele (CSSPP) , Mircea Oancea.

"Modul de administrare al TVA-ului in sistemul de pensii administrate privat va fi asimilat cu cel din domeniul asigurarilor si de pe piata de capital", a precizat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. Pana la introducerea in codul fiscal, nu se va plati TVA, a conchis Oancea.

La solicitarea Asociatiei pensiilor administrate privat din Romania, pentru a lamuri regimul fiscal referitor la pensiile private, Ministerul Economiei si Finantelor Publice a precizat ca operatiunile financiare privind pensiile private sunt scutite de TVA, a declarat pentru NewsIn directorul de pensii in cadrul Generali Asigurari, Ioan Vreme.

Ioan Vreme a mentionat ca in cadrul operatiunilor financiare privind pensiile sunt incluse contributiile pe care le plateste un participant la fondurile de pensii, precum si comisioanele care se achita de catre administratorii de fonduri de pensii catre agentii de marketing, care vand produsele.

Deoarece este un domeniu nou, iar codul fiscal din 2007 nu preciza fiscalitatea acestuia si daca se datoreaza sau nu TVA la stat, s-a decis ca aceste operatiuni sa aiba acelasi regim fiscal precum asigurarile, piata de capital sau transferurile de bani, a spus Vreme.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si