"Ne asteptam ca in urmatorii 2 ani sa aiba loc o concentrare a capitalului bancar. Sunt multe banci cu cota de piata foarte mica", remarca Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Pe de o parte asistam la o politica de expansiune a unor banci, care au investit masiv in extinderea retelei si diversificarea produselor si serviciilor, pe de alta exista banci care, din 1990 si pana astazi, au reusit sa-si mentina in buna parte baza de clienti si sa ramana in seria primelor cinci institutii de profil in ceea ce priveste ponderea lor in volumul total al activelor bancare din Romania.

Statistica BNR, realizata pe baza rezultatelor financiare din 2004, arata ca primele cinci institutii detin o cota de piata de 59,67% din volumul total al activelor bancare. Daca pe parcursul anului trecut BCR si BRD Societe Generale au inregistrat din acest punct de vedere o evolutie relativ constanta, CEC-ul a pierdut un procent (iar fata de sfasitul anului 2002 doua procente si jumatate). Raiffeisen Bank Romania a castigat mai bine de 2% cota de piata raportat la volumul activelor. in ascensiune se afla si ING Bank, care a castigat o pozitie, ajungand pe locul al 5-lea in piata. Un grup masiv de 11 banci detin fiecare intre 1 si 5% active in total sistem, iar 25 intra in categoria sub 1%. Piata bancara romaneasca este in continuare subdezvoltata si fragmentata.

Configuratia acesteia va depinde de privatizarea BCR si CEC, de marimea investitiilor realizate de bancile mai nou intrate pe piata. Surse din banca centrala spun ca cererea externa pentru achizitionarea de banci din Romania este acum "extraordinar de mare" si ca nu ar fi exclus ca BCR-ul si CEC-ul sa fie cumparate chiar de un singur investitor puternic.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri