"Ne asteptam ca in urmatorii 2 ani sa aiba loc o concentrare a capitalului bancar. Sunt multe banci cu cota de piata foarte mica", remarca Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Pe de o parte asistam la o politica de expansiune a unor banci, care au investit masiv in extinderea retelei si diversificarea produselor si serviciilor, pe de alta exista banci care, din 1990 si pana astazi, au reusit sa-si mentina in buna parte baza de clienti si sa ramana in seria primelor cinci institutii de profil in ceea ce priveste ponderea lor in volumul total al activelor bancare din Romania.

Statistica BNR, realizata pe baza rezultatelor financiare din 2004, arata ca primele cinci institutii detin o cota de piata de 59,67% din volumul total al activelor bancare. Daca pe parcursul anului trecut BCR si BRD Societe Generale au inregistrat din acest punct de vedere o evolutie relativ constanta, CEC-ul a pierdut un procent (iar fata de sfasitul anului 2002 doua procente si jumatate). Raiffeisen Bank Romania a castigat mai bine de 2% cota de piata raportat la volumul activelor. in ascensiune se afla si ING Bank, care a castigat o pozitie, ajungand pe locul al 5-lea in piata. Un grup masiv de 11 banci detin fiecare intre 1 si 5% active in total sistem, iar 25 intra in categoria sub 1%. Piata bancara romaneasca este in continuare subdezvoltata si fragmentata.

Configuratia acesteia va depinde de privatizarea BCR si CEC, de marimea investitiilor realizate de bancile mai nou intrate pe piata. Surse din banca centrala spun ca cererea externa pentru achizitionarea de banci din Romania este acum "extraordinar de mare" si ca nu ar fi exclus ca BCR-ul si CEC-ul sa fie cumparate chiar de un singur investitor puternic.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
CEL.ro, amenda de 1,6 milioane de lei de la Consiliul Concurentei