Refinanțarea creditului ipotecar este soluția viabilă pentru românii care întâmpină probleme în achitarea unui credit sau care își doresc să consolideze mai multe credite în unul singur. Procesul de refinanțare poate să fie unul laborios, iar în spate ai nevoie de multe informații pentru a nu risca să plătești și mai mult pentru viitorul credit. Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit, companie care se ocupă cu brokerajul creditelor, a explicat, într-un interviu wall-street.ro, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a refinața un credit, ce costuri implică și cât durează procesul.

Refinanțarea creditului ipotecar este procesul prin care, o persoană cu un contract de creditare schimbă tipul de contract cu o variantă mai convenabilă. Procesul de refinanțare presupune să iei un nou credit, cu o dobândă mai bună, cu care să îți plătești creditul existent.

Acesta este modul în care o persoană poate să plătească mai repede un credit, poate să obțină o dobândă mai bună sau poate să prelungească perioada de maturitate a creditului, scăzând în acest mod rata lunară. Mai mult de atât, prin refinanțare poți să transformi toate creditele pe care le ai în unul singur, ca să nu trebuiască să plătești în mai multe locuri sau poți schimba un credit în euro în unul în lei, protejându-te de riscul valutar.

Pentru acest articol am luat ca exemplu creditele ipotecare luate prin programele Prima Casă și Noua Casă. Pentru a vedea condițiile prin care poți contracta un credit ipotecar, poți consulta acest articol.

Refinanțare credit ipotecar | Pasul 1: caută cea mai bună ofertă

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a-ți refinanța creditul, dacă vorbim de programele Prima Casă sau Noua Casă, este să te asiguri că îndeplinești condițiile actuale de creditare. După ce faci acest lucru trebuie să iei la puricat piața creditelor și să te asiguri că nu faci acest pas în condițiile în care banca ta actuală oferă cea mai bună dobândă.

„Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a refinanța un credit Prima Casă sau Noua Casă este să vorbești cu un broker de credite astfel încât să afli dacă ești eligibil pentru un credit de refinanțare dar și ca să afli care sunt cele mai ieftine oferte de refinanțare ale băncilor în acest moment. În baza acestor informații i se face debitorului un calcul concret, comparativ între rata actuală și rata pe care o va avea la nou credit de refinanțare”, declară Valentin Anghel.

Refinanțare credit ipotecar | Pasul 2: acordul de refinanțare de la Ministerul Finanțelor

Al doilea pas pentru a refinanța un credit ipotecar (luate prin programul Prima Casă sau Noua Casă) este obținerea acordului de refinanțare emis de Ministerul Finanțelor Publice. CEO-ul AVBS punctează faptul că este important de avut în vedere că această cerere vine de obicei în decurs de 30 de zile, așa că, este important să urmărim în același timp cum vor evolua dobânzile până la obținerea acordului.

„Dacă vorbim de un credit Prima Casă sau Noua Casă contractat de mai puțin de 5 ani, clientul trebuie să ceară de la Ministerul Finanțelor Publice acordul de refinanțare. Răspunsul de la Ministerul Finanțelor Publice vine, de regulă, în maximum 30 de zile și, din experiența noastră, toate cererile de refinanțare au fost aprobate de către MFP. Așadar, având în vedere că acest acord se obține în decurs de 30 de zile, este bine să ne decidem din timp când vrem să refinanțăm, astfel încât dobânzile creditelor să nu se schimbe până primim noi acordul”, menționează Valentin Anghel.

Refinanțare credit ipotecar | Pasul 3: refinanțarea propriu-zisă, trecerea la o altă bancă

Când clientul primește aprobarea de la Ministerul Finanțelor Publice, cu documentul aferent debitorul merge la banca la care are creditul Prima Casă / Noua Casă pentru a-i cere și acestei acordul de refinanțare. Următorul pas este ca banca să îți dea și ea acceptul, lucru ce se desfășoară în decurs de câteva zile.

„Pasul final, după ce se obțin cele 2 acorduri de refinanțare, brokerul de credite poate începe procesul de refinanțare împreună cu clientul, pentru a-i obține acestuia cea mai bună dobândă a momentului, mai mică decât cea existentă la creditul în derulare. Când refinanțarea este realizată, banca 2 achită în contul băncii 1 valoarea creditului, iar clientul încheie orice relație cu banca 1, devenind debitorul băncii 2”, explică Valentin Anghel.

Refinanțare credit ipotecar | Cât costă să refinanțezi un credit

Costurile percepute pentru refinanțarea unui credit sunt cele de analiză a dosarului, taxele notariale, taxa de evaluare, polițe de asigurare și taxa pentru evaluator, iar acestea diferă foarte mult de la o bancă la alta. Cu toate acestea, fondatorul AVBS spune că în cazul creditelor Prima Casă sau Noua Casă poți să nu plătești nimic pentru refinanțare, costurile fiind acoperite de banca unde îți vei muta creditul.

„Să refinanțezi un credit ipotecar, Prima Casă sau Noua Casă poate să nu coste nimic deoarece există oferte de refinanțare în care taxele notariale și taxa de evaluare este achitată de banca la care refinanțezi creditul. În plus, oferta include și asigurarea de viață și nu există cost de analiză dosar și nici de administrare lunară a creditului”, menționează CEO-ul AVBS.

Acesta spune că acest lucru se întâmplă pe baza competitivității băncilor. Valentin explică că unele bănci vor să crediteze mai mult decât celelalte și, astfel, întocmesc oferte de împrumut competitive, mai ieftine și mai bune decât majoritatea.

„În decursul celor 15 ani de activitate am constatat acest tipar, când unele bănci măresc dobânzile, altele le scad sau le mențin la valori medii. Dacă refinanțezi un credit Prima Casă sau Noua Casă în credit ipotecar standard, debitorul își recuperează și depozitul colateral, de câteva mii de lei, constituit la contractarea împrumutului Prima Casă / Noua Casă”, concluzionează Valentin Anghel.

Participă la evenimentul Financial Forum 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 16 martie, pentru a afla de la experții financiari cele mai bune sfaturi pentru a trece peste un an dominat de inflație și incertitudine economică, dar și pentru discuta despre cele mai noi instrumente de finanțare diponibile pentru antreprenori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri