Consumerismul ar putea fi tradus ca un rezultat al capitalismului într-o societate care a suferit în comunism. Inflația ne-a reamintit, prin propriile noastre buzunare, de ce este bine să fim mai precauți cu cheltuielile și să nu picăm pradă cumpărăturilor emoționale. Kemal Özmen, președintele Token România, crede că locuim într-o societate în care consumul este foarte încurajat.

Token Financial Technologies este un fintech intrat de curând pe piața românească și care oferă servicii de plăți digitale de tipul one-stop-shop, fiind furnizor de soluții de plâți digitale integrate.

Rănile comunismului nu au fost încă acoperite de ceea ce ne-a oferit capitalismul: pâine luată fără rație, banane tot timpul anului sau libera exprimare. Personal, cu toate că m-am născut după perioada comunistă, am observat comportamentul românilor marcați de acea perioadă: cumpără multe alimente de teama de a nu rămâne fără mâncare sau sunt vrăjiți de oferte. Poate că cea mai relevantă „erupție” a consumerismului s-a văzut în timpul pandemiei, atunci când românii au golit rafturile magazinelor, în ciuda faptului că autoritățile le spuneau că nu vom ajunge la o penurie alimentară.

Kemal Özmen întărește ideea că trăim într-o societate în care consumul este foarte încurajat. Acesta spune că sfatul general pentru această perioadă este să nu cheltuim bani peste necesitățile noastre.

Locuim într-o societate în care consumul este foarte încurajat. Sfatul general, pentru absolut orice persoană, în orice țară, ar fi: cheltuie banii conform necesităților.

Kemal Özmen, Președintele Token România

În ultima perioadă în spațiul public s-a vorbit tot mai mult despre impactul introducerii în masă a plăților digitale și despre eventualele probleme pe care le-ar putea avea unii comercianți vizavi de acest lucru. FinTech-ul turcesc Token Financial Technologies este un nou furnizor de plății digitale integrate, deci intră și acesta în hora plăților digitale din România.

Printre metodele prin care Guvernul încearcă să dezvolte nivelul plăților digitale se află și una dintre modificările Codului Fiscal. Aceasta prevede ca firmele care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, să fie obligate să introducă ca metodă de plată cea cu cardul. Conform lui Kemal Özmen, aceasta este o măsură foarte benefică deoarece îndreaptă plățile care se făceau ilegal până acum.

„Această măsură va schimba felul în care plățile sunt înregistrate și incluse în calculul taxelor și impozitelor pe care trebuie să plătească fiecare comerciant în parte. Plățile digitale duc la eliminarea pieței negre”, a declarat Kemal Özmen.

România se menține pe ultimele locuri în privința procentului pe care îl reprezintă încasarea taxelor în PIB, cu puțin peste 27% (față de media europeană de aproape 42%). La acest capitol stăm mai prost și decât Bulgaria, aceștia colectând taxe de peste 30%, conform datelor Eurostat pentru anul 2021.

Sursă grafic: Eurostat

Un trend observat în capitalele Europene este că, la magazinele mici de tip butic, comercianții îți impun o anumită limită atunci când vrei să plătești cu cardul. Kemal este de părere că existența acestor practici în România va fi dictată de consumatori.

„Este mai convenabil să faci plăți digitale decât să ai tot timpul asupra ta teancuri de bancnote. Cred că trendul plăților digitale va fi dictat de consumatori, fiindcă trăim într-o economie de liberă piață. Consumatorul va avea până la urmă ultimul cuvânt de spus”, menționează președintele Token România.

Turcia este o țară care importă inflație: Cum stă România la acest capitol?

FinTech-ul turcesc Token Financial Technologies a intrat de curând pe piața românească oferind servicii de plăți digitale de tipul one-stop-shop. România a devenit prima subsidiară Token în afara Turciei. Decizia de a face primul pas către România vine din rigurozitatea Băncii Naționale a României care dă mai multă credibilitate procesatorului de plăți, conform președintelui Token.

„Felul în care operează Banca Națională a României o face o instituție foarte respectată în restul Europei. Legislația europeană îți dă voie, odată ce ești autorizat de către Banca Națională a României sau orice bancă centrală din UE, să pașaportezi această autorizație”, explică Kemal Özmen.

Recent, Turcia a fost lovită de o pereche de cutremure masive, cu magnitudini de 7,8 și 7,5, la doar câteva ore distanță. Cutremurul nu a fost singurul lucru care negativ prin care a trecut Turcia: anul trecut, nivelul inflație a urcat în august 2022 la un maxim al ultimilor 24 de ani, de 80,21%. Acest lucru are ca factor principal acțiunea Băncii Centrale ale Turciei care a redus, în mod neașteptat, ratele dobânzilor și a alimentat o criză a costului vieții. În ianuarie 2023, rata anuală a inflației în Turcia era de 57,7%.

Citeste si:

    Sursă: tradingeconomics.com

    Kemal Özmen, originar din Turcia, spune că unul dintre motivele pentru care țara sa trece prin această inflație ridicată este dat de importul de inflație. Acesta menționează că România nu se confruntă la fel de mult cu acest fenomen fiindcă nu depindem la fel de mult de importul de energie.

    „Turcia importă inflație de la celelalte țări. Țara are o activitate foarte largă și diversificată de producție, însă producția de energie nu este suficientă. Turcia nu este o țară care se bucură de foarte multe materii prime. În cazul României nu văd aceeași dependența de importul în valută pe care o are Turcia”, concluzionează președintele Token România.

    FinTech-ul Token face parte din Koç Group, cel mai mare holding privat din Turcia, prezent în România din anul 2003 prin brandurile Arctic, Beko, Grundig, Ford și Otokar.

    Citeste si:

      Participă la evenimentul Financial Forum 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 16 martie, pentru a afla de la experții financiari cele mai bune sfaturi pentru a trece peste un an dominat de inflație și incertitudine economică, dar și pentru discuta despre cele mai noi instrumente de finanțare diponibile pentru antreprenori.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Luminița Mîndrilă
       Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri