Românii preferă să apeleze la împrumuturi de la cunoscuți decât la credite la bănci, conform unui studiu Reveal. Dacă ar avea nevoie de o anumită sumă de bani, 47% dintre respondenți declară că ar împrumuta de la familie sau prieteni, într-o măsură semnificativ mai mare Generația Z (64%) și cei din mediul rural (53%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 15-17.02.2023 pe un eşantion reprezentantiv național pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1008 respondenți.

Apelarea la împrumuturile bancare e preferată de 29% dintre români, în timp ce 11% ar utiliza un card de cumpărături dacă ar avea nevoie de o sumă de bani. 3% dintre respondenți au menționat că s-ar împrumuta de la instituții financiare non-bancare (IFN).

Românii preferă aceste împrumuturi informale deoarece, de cele mai multe ori, este vorba de sume mici, iar lipsa dobânzii sau a termenelor stricte de plată reduce anxietatea financiară a acestora.

Românii își simt banii cel mai în siguranță atunci când folosesc aplicațiile de banking mobil

Conform unui studiu Reveal, 60% dintre români declară că au încredere în aplicațiile de banking mobil că le țin în siguranță banii. Internet bankingul sau site-urile băncilor sunt următoarele în top, cu 59% dintre respondenți declarându-și încrederea față de acestea.

În bănci în sine au încredere 56% că le vor ține banii în siguranță. Generația Z și persoanele peste 55 de ani au încredere semnificativ mai mare în bănci, având un scor de 65%, respectiv 63%.

În Google Pay au încredere 46% dintre români, iar în Apple Wallet 41%. Generația Z (tinerii 18-24 ani) este singura care are mai multă încredere în Apple Wallet (52%) decât în Google Pay (34%).

Comercianții online sunt instituțiile în care românii au cea mai mică încredere în ceea ce privește siguranța banilor lor. 31% au încredere în comercianții online internaționali, iar 38% în comercianții online locali. Platformele intermediare care procesează plăți online între comerciant și cumpărător se bucură de un scor mai ridicat, 45% dintre respondenți declarând că au încredere în acestea să le țină banii în siguranță.

Cât și cum economisesc românii

În ceea ce privește economiile, 21% dintre români declară că nu reușesc să economisească. Acest procent este în scădere din luna aprilie 2022, când 29% dinte români declarau acest aspect.

32% dintre români declară că vor economisi mai puțin decât în prezent, iar 28% declară că vor economisi la fel ca până acum. Pentru 15% dintre români economiile vor crește, comparativ cu 8% care au declarat în aprilie 2022 că vor economisi mai mult ca în prezent.

Dacă ne uităm la modalitățile prin care românii ar alege să economisească, observăm, comparativ cu anul trecut, o creștere semnificativă a depozitelor bancare. Dacă în aprilie 2022 51% dintre respondenți declarau că ar economisi prin depunerea într-un depozit bancar, în prezent 58% dintre români ar alege această metodă.

23% dintre români ar alege să își păstreze banii economisiți într-un plic în șifonier, cu 5 puncte procentuale mai puțin decât în 2022, în timp ce 1 din 10 români ar alege să investească la bursă prin intermediul unui broker, păstrându-se aceeași pondere din anul trecut.

Participă la evenimentul Financial Forum 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 16 martie, pentru a afla de la experții financiari cele mai bune sfaturi pentru a trece peste un an dominat de inflație și incertitudine economică, dar și pentru discuta despre cele mai noi instrumente de finanțare diponibile pentru antreprenori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri