Exportatorii inregistreaza unele pierderi ca urmare a aprecierii leului fata de monedele forte, dar problema ar putea fi evitata daca acestia ar folosi mai mult instrumente financiare derivate (hedging) pentru acoperirea riscului valutar, au spus mai multi bancheri
"Agentii economici vor avea probleme pentru ca nu utilizeaza instrumente de acoperire a riscului valutar, precum cele de hedging. Ar trebui folosite macar instrumentele de tip forward, nu doar cele spot (la vedere)", a atras atentia economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El a estimat ca nivelul operatiunilor de tip forward din Romania se situeaza la jumatatea nivelului atins in alte tari din regiune. "Speram ca agentii economici, impreuna cu sectorul bancar, sa dezvolte aceasta acoperire de risc", a mai spus Anghel potrivit NewsIn.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a remarcat ca "nu pare sa existe, in acest moment, un pericol iminent de corectie a cursului de schimb". Valoarea capitalurilor cu adevarat volatile este usor de acoperit de rezerva valutara a bancii centrale, a explicat Bogza. El avertizeaza insa ca un efect negativ al intaririi leului este reducerea competitivitatii firmelor exportatoare, risc real, dar care poate fi acoperit de utilizarea instrumentelor financiare de hedging. "Exportatorii nu prea utilizeaza instrumente de hedging, dar vor sa se protejeze impotriva aprecierii leului din ultimii ani", a constatat Bogza, fost viceguvernator al bancii centrale.

Majoritatea bancherilor prezenti la seminar au avertizat ca se asteapta la corectii ale cursului de schimb valutar in perioada urmatoare, dar au explicat ca aceasta ar fi o miscare normala a pietei. Ei au estimat ca leul a avut cea mai stabila evolutie, comparativ cu celelalte monede din regiune.

Volatilitatea cursului de schimb al leului e posibil sa fie data pe viitor si de tendintele regionale, nu doar de aspectele economiei nationale, au mai spus bancherii. "E mai putin sigur sa vedem o continuare a precierii leului si in viitor si, de aceea, utilizarea instrumentelor derivate devine din ce in ce mai necesara pentru firme", a spus economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun.

Acesta a mai mentionat ca daca leul se va deprecia lent pe o perioada scurta de timp, nu este o problema, numai sa nu fie o schimbare brusca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri