Nivel record în ceea ce privește profitul net al băncilor românești. Acestea au înregistrat în 2022 un profit net în jur 10,2 miliarde de lei, conform datelor publicate de către Banca Națională a României.

Conform datelor BNR, totalul activelor net au ajuns la final de decembrie 2022 la 701,4 miliarde de lei, în creștere cu 61,6 miliarde de lei față de finalul anului 2021, când s-au ridicat la 639,8 miliarde de lei și un profit al sistemului bancar situat în jurul a 8,2 miliarde de lei.

În 2020, acesta s-a situat în jurul a 5 miliarde de lei.

În ceea ce privește rentabilitatea activelor, aceasta s-a situat în decembrie 2022 la 1,52%, cu 0,16 puncte procentuale mai mare decât la final de decembrie 2021, 1,36%.

Isărescu le-a recomandat băncilor comerciale să asculte sfaturile băncilor centrale, și a atenționat că acestea s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

„De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze”, a declarat Mugur Isărescu.

În aceste condiţii, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci, ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

Sursa foto: ANDRANIK HAKOBYAN / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri