Emiterea unei monede cu valoarea nominală de un trilion de dolari (o mie de miliarde) este discutată tot mai serios la Washington, ca o soluție pentru creșterea plafonului de îndatorare.

Conceptul monedei de un trilion de dolari a fost creat în 2011 și ”reînviat” în ultima perioadă. Practic, ar fi un mod de a crește plafonul de îndatorare al Statelor Unite fără a mai cere aprobarea Congresului. În mod normal, majorarea limitei de credit nu era în centrul unor dezbateri majore, dar acum republicanii i-au impus președintelui Joe Biden condiţii pentru ridicarea plafonului datoriei.

Cum consecinţele interne şi internaţionale ale unei eventuale incapacităţi de plată a SUA sunt greu de anticipat, iar Fed (Rezerva Federală) a avertizat că nu va interveni pentru amortizarea şocului, se caută soluții alternative. Or una dintre acestea ar fi emiterea monedei de un trilion de dolari, idee readusă în discuție de democrați încă din perioada pandemiei. La momentul respectiv era văzută ca o variantă pentru a finanța stimulente financiare pentru cei afectați de criza COVID-19.

Cum ar funcționa moneda de un trilion de dolari

Ideea are o bază legală, Trezoreria SUA putând emite monede cu orice valoare, cu o singură condiție: să fie din platină. Problema este că moneda cu valoare astronomică ar trebui apoi depusă la Fed, pentru ca banca centrală să elibereze sumele necesare plăților.

Mark Zandi, economist șef la Moody’s, a depus mărturie în scris în fața Senatului SUA pe acest subiect, afirmând că nu e o soluție serioasă pentru a evita un default. ”Legea în acest sens se referea de fapt la monede comemorative, nu la evitarea unui vot în Congres. În plus, Fed ar ajunge în centrul bătăliei, fiind politizată, ceea ce i-ar pune în pericol independența care este crucială pentru o economie funcțională”, susține Zandi.

Economistul avertizează însă și că ”faptul că guvernul SUA își achită la timp datoriile este o piatră de temelie a sistemului financiar american și global”. Astfel că, în opinia sa, membrii legislativului ”ar trebui să pună capăt disputelor pe tema plafonului de îndatorare și să-l crească fără să pună condiții, astfel ca și generațiile viitoare să poată avea aceleași avantaje”.

Statistic: Public debt of the United States from 1990 to 2022 (in billion U.S. dollars) | Statista
Find more statistics at Statista

Cât de serioasă este ideea unei monede de un trilion de dolari

La începutul lui 2023, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, a declarat pentru Wall Street Journal că Fed nu are nicio obligație să accepte o monedă de un trilion de dolari. În opinia sa, e mai plauzibil ca Rezerva Federală să respingă o astfel de ”scamatorie”.

Nu toată lumea respinge însă atât de tranșant ideea monedei de un trilion de dolari. Printre susținătorii ei s-a numărat chiar și Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie. În 2013, tot în pragul unui default, Krugman susținea că ”e o opțiune care sună prostesc, dar este benefică” și că nu ar avea consecințe inflaționiste, deoarece Trezoreria ar răscumpăra-o ulterior.

Ideea este luată în serios și de republicani. Senatorul de Utah Mike Lee a anunțat că va propune o lege prin care să interzică Trezoreriei să recurgă la o astfel de soluție.

Nu este clar care e termenul limită pentru un default, dar cel mai probabil în trimestrul 3 al anului 2023. Trezoreria SUA a atins plafonul de îndatorare de 31,4 trilioane încă de la 19 ianuarie. În urmă cu patru decenii, acesta era la doar un trilion de dolari.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri