Compania Blik, cel mai mare sistem de plăți din Polonia, se lansează în România. Blik este un sistem de plată care permite utilizatorilor să efectueze plăți instantanee și să retragă numerar folosind doar aplicația standard de mobile banking a utilizatorului. Noutatea sistemului polonez este că, atunci când faci o tranzacție, vei folosi de fiecare dată un cod generat de aplicație.

Blik este un sistem de plăți disponibil în aplicațiile de mobile banking, conectat la un cont bancar pentru care nu este nevoie ca utilizatorul să aibă un card fizic sau virtual. Acesta permite plata în magazine online și la terminale de plată tradiționale, precum și retragerea numerarului de la bancomate. Plata prin Blik presupune generarea unui cod de șase cifre unic și valabil timp de două minute în aplicația băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniția tranzacția. Ulterior, fiecare tranzacție este confirmată în aplicația mobilă a băncii (emitentă a cardului).

Care este asul din mânecă a companiei? Majoritatea retaileri de fashion din România sunt din Polonia

Conform CEO-ului Blik România, avantajul pe care îl are sistemul de plăți Blik în România vine comerțul online. Acesta a subliniat faptul că majoritatea companiilor de fashion prezente pe piața românească sunt poloneze, câteva exemple în acest sens fiind Pepco, CCC, Sinsay și Answear. Avantajul vine din familiarizarea acestor retaileri cu sistemul de plată polonez. În România, Blik intenționează să urmeze strategia de dezvoltare a sistemului de plată care a fost testată în Polonia.

„România are una dintre cele mai importante economii digitale din Europa Centrală și de Est. Mobile banking-ul și comerțul electronic se află la un nivel foarte înalt de dezvoltare, iar clienții sunt pregătiți și își doresc să folosească servicii de plată moderne. Dorim să le oferim utilizatorilor locali de aplicații mobile bancare o metodă de plată rapidă, confortabilă și, în special, sigură pentru cumpărături online”, spune Ryszard Drużyński’, Președintele Consiliului de Administrație al BLIK România.

Conform companiei de analiză a datelor Kantar, Blik este cel mai cunoscut brand de plăți fără numerar din Polonia. Anul trecut Blik a înregistrat cel mai mare indice Brand Power care a ajuns la 44%. Acest rezultat este de două ori mai mare față de cel al altor companii cunoscute din categoria sistemelor de plată, precum Mastercard și Visa.

„Am încheiat luni de muncă intensă care a implicat multe provocări, precum adaptarea sistemului la reglementările și legile în vigoare pe această piață. În acest timp, am avut multe discuții și am dezvoltat o strategie de afaceri adecvată, pe care o vom implementa în următoarele trimestre ale acestui an”, rezumă Ryszard Drużyński’.

Sistemul de plată așteaptă la ușa BNR

Blik România a fost înscrisă în Registrul Comerțului la începutul lunii decembrie a anului trecut. În martie 2023, consiliul de conducere al Blik România, condus de Ryszard Drużyński’ în calitate de Președinte, va depune o cerere la Banca Națională a României (BNR) pentru aprobarea sistemului de plăți Blik în lei. Odată cu obținerea avizului legal al autorității de reglementare și demararea operațiunilor, sistemul de plată Blik va fi decontat în lei și va fi disponibil tuturor cumpărătorilor și emitenților care au un cont BNR deschis, cu acces la sistemul ReGIS.

Strategia BLIK pentru România vizează introducerea sistemului de plăți prin cod Blik pentru toate metodele de tranzacție – online, POS și bancomate. În prima fază, operatorul de sistem se va concentra pe implementarea soluției în comerțul electronic.

„Am ales România deoarece se numără printre țările cu cea mai rapidă creștere economică din Europa. Folosind propria expertiză și modelul de afaceri potrivit, suntem pregătiți să dezvoltăm și în România un sistem de plăți mobile modern și unic la nivel global”, declară Dariusz Mazurkiewicz, Președintele Consiliului de Supraveghere al BLIK România.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri