Silicon Valley Bank (SVB), bancă ce se concentra în special pe furnizarea de servicii startup-urilor și antreprenorilor din SUA s-a prăbușit în ceea ce putem numi cel mai mare falimentar bancar de după criza financiară din 2008. SVB Financial Group, entitatea care deține banca se află acum, în căutarea unui cumpărător.

Silicon Valley Bank, banca responsabilă pentru panica ce a fost resimțită atât pe bursa americană, cât și pe cea europeană, a fost inchisă de către autoritătile de reglementare din California.

Pentru a limita impactul creat de închiderea băncii, autoritățile au decis ca administrarea depozitelor să fie preluată de Federal Deposit Insurance Corporation. Aceasta este cea mai mare bancă comercială ce a fost închisă de la criza economică din 2008 și până în prezent, care a subliniat că autoritățile s-au concentrat pe protecția clienților instituției care oferea, preponderent, împrumuturi startup-urilor.

SVB Financial Group se află în căutarea unui cumpărător după ce autoritățile de reglementare au închis banca. Obiectivul instituției este de a încheia o tranzacție până luni, fie că va fi vorba de o vânzare a tuturor operațiunilor, fie că vorbim de o posibilă vânzare „pe bucăți” a declarat o sursă apropiată pentru Business Insider.

Începând de miercuri, acțiunile firmei cu sediul în Santa Clara au intrat în cădere liberă, după ce și-a vândut obligațiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, ceea ce a dus la o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. Fondurile cu capital de risc (fonduri de venture capital – VC) au fost speriați de măsurile extreme luate la Silicon Valley Bank le-au cerut start-up-urilor în care investiseră să își retragă banii din SVB sau să nu păstreze mai mult de 250.000 de dolari în bancă (sumă asigurată de fondul de garantare din SUA).

Prăbușirea s-a produs atât de repede încât SVB nu a reușit să găsească la timp un cumpărător.

Cine ar putea interveni în procesul de cumpărare al SVB

În timpul crizei financiare începute în 2008, în SUA se știa de săptămâni întregi că anumite bănci ar putea da faliment. În cazul SVB, potențialii cumpărători nu și-au permis să aibă timpul de partea lor.

Cumpărarea din mers a unei bănci cu active de 200 de miliarde de dolari ar fi mai ușor de realizat pentru o mare bancă de pe Wall Street, a declarat Tim Coffey, director general la Janney Montgomery Scott.

Printre cei doi pretendenți citați în rapoartele recente se numără JPMorgan și Goldman Sachs. Totuși, Goldman Sachs pare mai puțin probabil să preia operațiunile Silicon Valley Bank, având în vedere că instituția s-a angajat într-un proces nereușit de strângere de fonduri a SVB. În plus, renumita banca de investiții are propriile probleme financiare.

Kevin Heal, analist senior la Argus Research, a declarat că este puțin probabil ca Goldman Sachs sau JPM să preia SVB, dar că poate exista apetit ca aceasta să devină atractivă pentru băncile regionale europene, „cu ambiții bogate”.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri