Companiile de tehnologie din Marea Britanie sunt expuse unui „risc serios” din cauza intrării în insolvență a filialei britanice a Silicon Valley Bank (SVB), după ce firma mamă a intrat în ceea ce putem numi cel mai mare faliment al unei bănci americane de la criza financiară din 2008. Deși SVB are o prezență limitată în Marea Britanie și nu îndeplinește funcții critice pentru sistemul financiar. Cu toate acestea, colapsul firmei mamă ar putea avea un impact semnificativ asupra start-up-urilor din domeniul tehnologiei care activează în Regatul Unit, scrie The Independent.

Jeremy Hunt, Ministrul Finanțelor Publice a avut mai multe discuții cu premierul britanic Rishi Sunak și cu guvernatorul Băncii Angliei despre intrarea în insolvență a filialei britanice a Silicon Valley pentru a vedea în ce mod afectează acest colaps Marea Britanie.

Banca Angliei a anunțat că Silicon Valley Bank UK Limited va intra în procedură de insolvență bancară, ca urmare a falimentului grupului mamă, Silicon Valley Bank. O procedură de insolvență bancară ar însemna că deponenții eligibili sunt plătiți de FSCS (Sistemul de compensare a serviciilor financiare) cât mai repede posibil, până la limita de 85.000 de lire sterline sau până la 170.000 de lire sterline pentru conturile comune, potrivit informațiilor oficiale regăsite pe site-ul oficial al Guvernului britanic.

Ministrul britanic al Finanțelor Publice a declarat că guvernul „lucrează în ritm alert” pentru a limita pagubele și că va veni cu un plan pentru a ajuta nevoile de „cashflow” ale clienților care au conturi la filiala SVB din Marea Britanie.

„Lucrăm în ritm alert la o soluție pe care o vom prezenta foarte curând planuri pentru a ne asigura că oamenii sunt capabili să își îndeplinească cerințele de lichidități, să își plătească personalul”, a adăugat acesta.

Banca Angliei a precizat foarte clar că nu există niciun risc sistemic pentru sistemul financiar, dar că „există un risc serios pentru sectoarele de tehnologie și de științe ale vieții”.

Rachel Reeves, cancelarul din umbră al Partidului Laburist, i-a solicitat ministrului Finanțelor Publice să ofere mai mult decât „cuvinte calde” companiilor care sunt vulnerabile. Oficialul spune că luni înainte de deschiderea piețelor va fi necesar să existe un plan.

Când piețele se vor deschide mâine dimineață, o mulțime de întreprinderi din Marea Britanie nu vor ști clar cum pot plăti salariile angajaților lor și dacă depozitele lor la Silicon Valley Bank și acordurile lor de finanțare sunt încă în vigoare”, a adăugat aceasta.

În ceea ce privește poziția premierului, a declarat că nu „crede că există un risc de contagiune sistemică” și a refuzat să „intre în speculații” atunci când a fost presat să spună dacă se ia în considerare o schemă de urgență pentru acoperirea depozitelor.

Regatul Unit are un sector tehnologic de top la nivel mondial, cu un ecosistem dinamic de înființare și de extindere. Guvernul recunoaște că, având în vedere importanța Silicon Valley Bank pentru clienții săi, falimentul acesteia ar putea avea un impact semnificativ asupra lichidității ecosistemului tehnologic.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri