Signature Bank, o banca americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede, a fost închisă în seara zilei de duminică de autoritățile din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite. Este al doilea faliment bancar din acest weekend, unul în care nervii investitorilor au fost întinși la maxim din cauza temerilor privind un efect de contagiune care ar putea să îngenuncheze sistemul bancar american.

Vineri, Silicon Valley Bank a fost de asemenea închisă de autorități după ce nu a mai putut face față retragerilor de bani din partea deponenților – majoritatea start-up-uri din industria tech.

Signature Bank era evaluată pe bursă la 4,4 miliarde de dolari și avea active de 118 miliarde de dolari.

Autoritățile financiare din SUA au anunțat un plan pentru a-i sprijini pe deponenții de la Silicon Valley Bank și Signature Bank (SVB), un pas esențial pentru a opri o eventuală panică a deponenților cu privire la recentele falimente.

Astfel, Rezerva Federală creează un nou Program de finanțare a băncilor, menit să protejeze instituțiile afectate de instabilitatea pieței din cauza eșecului SVB și Signature.

”Consiliul Rezervei Federale a anunțat că va pune la dispoziție fonduri suplimentare băncilor eligibile pentru a asigura că acestea au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenților”, se menționează în anunțul Trezoreriei Americane.

În plus, autoritățile de reglementare au declarat că atât deponenții de la SVB, cât și cei de la Signature Bank New York, vor avea acces deplin la banii din depozitele lor. Deponenții vor avea acces la bani chiar de luni. În schimb, acționarii băncilor și unii creditori negarantați ai acestora nu vor fi protejați de autoritățile americane.

Circa 90% din depozitele de la Signature Bank nu erau acoperite de fondul de garantare al SUA (FDIC), comparativ cu un procent de 95% în cazul Silicon Valley Bank. FDIC garantează deponenților care au cel mult 250.000 de dolari într-un depozit bancar că își vor primi banii înapoi în cazul în care instituția financiară intră în colaps. Totuși, prin recentul anunț al Trezoreriei SUA, se va face o excepție și toți deponenții din cele două bănci își vor primi banii înapoi.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite nu a anunțat măsuri de salvare a altor bănci și spune că nu vor exista costuri pentru contribuabili asociate cu oricare dintre noile măsurile anunțate.

„Astăzi luăm măsuri decisive pentru a proteja economia SUA prin întărirea încrederii publicului în sistemul nostru bancar”, se menționează într-o declarație comună a președintelui Fed, Jerome Powell, a secretarului Trezoreriei Janet Yellen și a președintelui FDIC, Martin Gruenberg.

Sistemul bancar din SUA rămâne rezistent și are o bază solidă, în mare parte datorită reformelor care au fost implementate după criza financiară care au asigurat garanții mai bune pentru industria bancară. Aceste reforme combinate cu acțiunile de astăzi demonstrează angajamentul nostru de a lua măsurile necesare pentru a ne asigura că economiile deponenților rămân în siguranță”, au mai adăugat oficialii FED.

Cât de mare era business-ul Signature Bank

Signature Bank scăzuse vineri pe bursa americană cu 22%, existând temeri în rândul investitorilor că banca ar putea urma traiectoria Silicon Valley Bank, care deja avea probleme serioase de lichiditate și se confrunta cu cereri de retrageri din partea deponenților.

Signature este una dintre principalele bănci din industria criptomonedelor. Acțiunile băncii scăzuseră deja cu 40% anul acesta după ce o bancă similară cu focus pe cripto - Silvergate Bank – fusese lichidată voluntar de Silvergate Capital, holdingul care o deținea.

Signature Bank avea active totale de 110,4 miliarde de dolari și depozite totale de 88,6 miliarde de dolari, la finalul anului trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri