Grupul bancar HSBC cumpără subsidiara din Regatul Unit al Marii Britanii a băncii falimentare Silicon Valley Bank(SVB) cu o liră sterlină(5,56 de lei). Tranzacția nu include și activele companiei mamă, care a fost închisă recent de către autoritățile americane, scrie CNBC.

Vânzarea filialei la un preț atât de mic are loc pentru că Guvernul britanic are interesul să asigure în primul rând stabilitatea sistemului financiar local, HSCB preluând ”la pachet” cu activele SVB și problemele acestei bănci.

Sucursala SVB din Regatul Unit al Marii Britanii are în portofoliu împrumuturi de 5,5 miliarde de lire sterline și depozite în jurul a 6,7 miliarde de lire sterline, cu un profit, înainte de plata taxelor, de 88 de milioane de lire sterline în 2022.

„Clienții SVB U.K pot continua să folosească serviciile bancare ca înainte, în sigurantă, știind că depozitele lor sunt protejate de către HSBC”, au precizat reprezentanții HSBC.

Falimentul Silicon Valley Bank a agitat piețele financiare și îi face pe investitori să se gândească din nou la efectul de contagiune din sistemul bancar care a dus la criza financiară globală din 2008-2009.

Silicon Valley Bank (SVB) este o bancă care se concentrează în special pe furnizarea de servicii startup-urilor și antreprenorilor din SUA. Multe companii foloseau această bancă pentru a-și depozita banii pe care îi primeau de la fonduri de capital de risc (fonduri de venture capital - VC). Aceste fonduri caută constant ”următorul unicoron”, în special în domeniul tech, și fac investiții riscante în start-up-uri pe care le consdieră de viitor.

În ultimii ani, piața de start-up-uri tech din SUA a fost în continuă dezvoltare, iar acestea reușeau să atragă sume mari de bani de la investitorii de venture capital. O bună parte din acești bani se îndreptau către Silicon Valley Bank, care astfel aproape și-a dublat averea administrată de la o valoare de 115 mld. dolari în 2020 (active totale), la 209 mld. dolari la finalul anului trecut. De asemenea, banca administra anul trecut depozite de 175,4 mld. dolari.

Pentru a face profit, băncile în general atrag bani în depozite apoi îi împrumută mai departe la dobânzi mai mari decât cele pe care le oferă la depozite. SVB înregistra însă o creștere a depozitelor atât de mare încât nu reușeau să acorde suficient de multe credite din acești bani. Soluția? SVB a cumpărat instrumente financiare cu venit fix, în special titluri de stat americane cu maturități de lungă durată, în general de peste 10 ani.

Soluția SVB nu a fost în niciun fel greșită, doar că anul trecut Rezerva Federală a SUA a început să majoreze ratele dobânzilor (așa cum au făcut și băncile centrale din Europa, inclusiv BNR), pentru a combate valul global de inflație. Atunci când dobânzile cheie cresc, valoarea titlurilor de stat emise în trecut scade (mai mult despre această corelație inversă, într-un articol viitor).

Sursa foto: Sundry Photography / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri