Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB) este autoritatea care despăgubește deponenții din România în cazul în care o bancă intră în imposibilitatea de plată. Stabilitatea sistemului bancar global a revenit în atenție după ce două bănci americane au fost recent închise forțat de autoritățile din SUA, din cauză că nu mai aveau suficiente fonduri pentru a returna banii deponenților. Citiți în continuare detalii despre ”plasa de salvare” pe care românii o au la dispoziție în situația extremă în care un faliment bancar ar avea loc și pe plan local.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) este o instituție care oferă o protecție a banilor din bănci. Acest fond garantează că, în situația în care o bancă nu mai poate restituii banii deponenților, va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro.

Fondul de Garantare: Câți bani primești în România și în ce condiții

Dacă o bancă din România ar intra în imposibilitatea de a returna banii deponenților, autoritatea care ar trebui să îi despăgubească este Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare din România. Prima diferență în ceea ce privește fondul de garantare american și cel românesc este suma de bani pe care o poate garanta, respectiv 100.000 de euro în România și 250.000 de dolar în America.

Cu toate că după numele instituției am crede că acești bani pot fi recuperați doar în cazul în care aceștia au fost ținuți într-un produs financiar de tip depozit, FGDB asigură faptul că fondul garantează pentru toți banii din bancă. În acest mod, chiar dacă banii sunt ținuți într-un cont curent, în unul de economii sau într-un depozit, în cazul unui faliment veți primi sumele deținute până la echivalentul în lei a 100.000 de euro.

Fondul de Garantare: Cât de repede primești banii înapoi și ce se întâmplă dacă banca la care ai cont nu face parte din acest fond?

Conform FDGB, toate băncile sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor. În cadrul FDGB participă 23 de bănci comerciale din România și Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Banca Centrală şi băncile cooperatiste afiliate).

La data publicării acestui articol, băncile protejate prin Fondul de Garantare sunt:

  • ALPHA BANK - S.A.
  • AEDIFICIUM BANCA PENTRU LOCUINȚE S.A.
  • BANCA COMERCIALĂ ROM NĂ - S.A.
  • BCR BANCA PENTRU LOCUINȚE - S.A.
  • BANCA COMERCIALĂ INTESA SANPAOLO ROM NIA - S.A.
  • BANCA DE EXPORT- IMPORT A ROM NIEI EXIMBANK- S.A.
  • BANCA ROM NĂ DE CREDITE ȘI INVESTIȚII - S.A.
  • BANCA TRANSILVANIA - S.A.
  • BRD - GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE - S.A.
  • CEC BANK - S.A.
  • CREDIT EUROPE BANK (ROM NIA) - S.A.
  • FIRST BANK S.A.
  • GARANTI BANK - S.A.
  • IDEA BANK - S.A.
  • LIBRA INTERNET BANK - S.A.
  • OTP BANK ROM NIA - S.A.
  • PATRIA BANK S.A.
  • PORSCHE BANK ROM NIA - S.A
  • PROCREDIT BANK - S.A.
  • RAIFFEISEN BANK -S.A.
  • TECHVENTURES BANK - S.A.
  • UNICREDIT BANK - S.A.
  • VISTA BANK - S.A.

Lista cu băncile care participă la FDGB poate fi consultată și pe websiteul oficial FGDB, la acest LINK.

În cazul în care banca care a dat faliment face parte din FGDB, banii vor fi restituiți în cel mult 7 zile lucrătoare de la data la care depozitele au fost declarate indisponibile, conform fondului. Actele necesare pentru a încasa banii sunt disponibile AICI.

Conform reprezentanților FDGB, în cazul în care banca nu face parte din acest fond, schemele de garantare din UE sunt obligate să restituie banii în 10 zile lucrătoare.

„Directiva 2014/49/UE a Parlamentului European privind schemele de garantare a depozitelor (SGD) prevede cadrul general aplicabil schemelor de garantare din Uniunea Europeană. Conform acesteia, termenele de rambursare sunt reglementate după cum urmează: 10 zile lucrătoare, începând de la 1 ianuarie 2021 până la 31 decembrie 2023”, au declarat reprezentanții FDGB pentru wall-street.ro.

Aceștia au adăugat că, începând cu 1 ianuarie 2024, toate statele membre ale UE vor avea obligația să pună la dispoziția deponenților sumele cuvenite în termen de cel mult șapte zile lucrătoare.

Fondul de Garantare: Primești înapoi și dobânda sau doar banii pe care i-ai depus la bancă?

Depozitele bancare sunt instrumentul prin care depui o sumă de bani la bancă, iar după o anumită perioadă de timp, primești o dobândă pentru aceștia, cu condiția de a nu îi accesa până la maturitate. Dobânzile la depozitele bancare s-au majorat semnificativ pe tot parcursul anului trecut, iar cele mai avantajoase oferte aduc o dobândă anuală de 9,3% pe an. Pentru a vedea clasamentul celor mai bune dobânzi la depozitele în lei, puteți să consultați acest articol.

Întrebarea firească este ce s-ar întâmpla cu această dobânda în cazul în care, banca la care aveai depozitați banii intră în faliment. Conform FGDB, atunci când o bancă intră în imposibilitatea de plată, Fondul de Garantare restutie, odată cu banii depuși, și dobânda acumulată.

„Sunt garantate depozitele deschise la băncile persoane juridice române, indiferent de cetățenia sau rezidența deponentului. Condiția ca un depozit să fie garantat de FGDB este ca el să fie constituit la o bancă membră FGDB. Depozitul este orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente”, conform site-ului FDGB.

Exemple de produse financiare restituite de FDBG:

  • depozit la termen;
  • cont curent;
  • cont de economii;
  • cont de card;
  • cont comun.

Fondul de Garantare: Ce a făcut America pentru a liniști populația după recentele falimente bancare?

Piețele financiare ale Americii au fost zguduite de unele dintre cele mai importante colapsuri bancare din istoria recentă a Statelor Unite: falimentul Silicon Valley Bank, urmat de oprirea activității a Signature Bank. Aceste evenimente au creat un sentiment de teamă în rândul deponenților, care a ridicat semne de întrebare chiar și în afara granițelor SUA.

Unul dintre ingredientele cele mai importante ale crizelor financiare, mai departe de politici monetare inadecvate sau problemele din lanțurile de aprovizionare, este teama. În cazul Statelor Unite, pentru a stopa riscul de contagiune, adică pentru ca populația să nu înceapă să își retragă banii din bancă din cauza temerilor legate de un posibil faliment, autoritățile au promis despăgubirea tuturor deponenților care aveau active la cele două instituții financiare americane.

În mod obișnuit, Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) ar fi protejat depozitele de până la 250.000 de dolari. Prin acest lucru, depozitele peste această sumă, care reprezintă 85% din conturile SVB, ar fi fost puse în pericol.

Fiind vorba de o situație specială, autoritățile americane au decis să fie despăgubiți și deponenții care aveam depozite peste suma de 250.000 de dolari, prin acest mod încercând să tempereze teama deponenților. Cu toate acestea, măsura protejează doar deponenții, nu și acționarii băncilor. Un oficial de rang înalt al Trezoreriei a declarat că aceste măsuri nu constituie un plan de salvare, deoarece deținătorii de acțiuni și obligațiuni ale SVB și Signature nu vor fi protejați, scrie WSJ.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri