15 Martie 2023

Bancher: Piețele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele din Europa



Acţiunile băncilor din Europa înregistrau miercuri scăderi semnificative, după ce tranzacţionarea titlurilor Credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilităţii.

Indicele bancar european a scăzut cu 5%, ajungând la cel mai redus nivel din 4 ianuarie. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

"Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european", a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest în Milano.

Şi acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas şi Societe Generale cu 8,7% şi, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell şi ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% - 7,5%, conform Agerpres.ro.

Acțiunile Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă elvețiană, au fost oprite de la tranzacționarea pe bursă după ce au atins un minim istoric. Banca specializată în investiții și administrarea averilor unor clienți foarte bogați trebuie să facă față unui val puternic de retrageri de bani, după ce au fost descoperite deficiențe importante în procedurile sale de raportare și control din ultimii doi ani.

Clienții Credit Suisse au retras din bancă peste 120 mld. dolari în ultimele trei luni ale anului trecut. Din această cauză, Credit Suisse a ajuns să încalce anumite reglementări ce stabilesc valoarea minimă a rezervelor de cash pe care trebuie să o aibă în conturi. Reprezentanții băncii au menționat săptămâna aceasta că ritmul retragerilor de bani a încetinit, chiar dacă acestea încă mai există.

Acțiunile Credit Suisse scădeau miercuri cu 20%, înainte ca tranzacționarea acestora să fie blocată pe Bursa din New York.



Citeste si