Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă elvețiană, are acum probleme, după un val puternic de retrageri de bani. Întrebarea momentului este dacă banca elvețiană a bogaților are operațiuni și în România?

Răspunsul BNR este nu: Credit Suisse nu are operațiuni în România. A existat însă, acum ani buni, o posibilă implicare, soldată cu un dosar penal de răsunet. Este vorba de Vadim Benyatov Don, fost bancher la Credit Suisse, care a fost condamnat definitiv în țara noastră la 4 ani și jumătate de închisoare în dosarul privatizărilor strategice (dar a plecat din țară înainte să execute pedeapsa).

Dosarul privatizărilor din România în care a fost implicat un fost bancher Credit Suisse

Benyatov conducea divizia dedicată piețelor europene emergente, printre care și România. Condamnat pentru spionaj – practic, ar fi obținut informații secrete legate de privatizarea unor companii energetice de stat - Benyatov a dat recent în judecată Credit Suisse. Fostul bancher afirma că își făcea doar jobul și a cerut daune de 66 de milioane de lire sterline, însă fără succes.

În același dosar au fost condamnați și foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.

Acuzaţiile se refereau la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA. De asemenea, era vorba și despre adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română și selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom. Dosarul a fost deschis în 2009, iar decizia definitivă a fost dată abia în 2015.

Banca a avut recent probleme și din cauza Bulgariei. Autoritățile elvețiene au condamnat-o pentru că a acceptat depozite de la un grup de clienți bulgari care făceau bani din trafic de droguri. Unul dintre aceștia era Evelin Banev, un fost luptător profesionist condamnat și în România la 10 ani și jumătate de închisoare pentru trafic de cocaină.

Ce probleme are Credit Suisse în acest moment

Acțiunile Credit Suisse au fost oprite de la tranzacționarea pe bursă după ce au atins un minim istoric. Banca specializată în investiții și administrarea averilor unor clienți foarte bogați trebuie să facă față unui val puternic de retrageri de bani, după ce au fost descoperite deficiențe importante în procedurile sale de raportare și control din ultimii doi ani. Clienții Credit Suisse au retras din bancă peste 120 de miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului 2022. Din această cauză, Credit Suisse a ajuns să încalce anumite reglementări ce stabilesc valoarea minimă a rezervelor de cash pe care trebuie să o aibă în conturi.

Cel mai mare investitor al Credit Suisse, Saudi National Bank, a declarat că nu poate oferi băncii elvețiene nicio asistență financiară suplimentară

Sursa foto: Facebook / Credit Suisse

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri