Probleme de lichiditate apărute în cazul băncilor americane Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank, precum și în cazul elvețienilor de la Credit Suisse, nu au ecouri în sistemul bancar românesc, care este bine capitalizat și care este mult mai sigur decât în 2008, în special datorită regulilor stricte impuse de instituțiile de reglementare, spune Florin Ilie (foto main), Deputy CEO & Head of Wholesale Banking, ING Bank România.

”Regimul draconic impus în ultimii 10 ani de supravegherea băncilor produce roade acum: sistemul este foarte bine capitalizat, cum nu a fost niciodată, și este foarte lichid. Băncile au bani lichizi la îndemână în cazul în care este nevoie îi returneze (n.red. deponenților). Pentru a fi atât de sigure, băncile au suportat acest cost și, indirect, și societatea a suportat acest cost”, spune Florin Ilie.

El adaugă faptul că, după închiderea de weekendul trecut al celor două bănci din SUA, riscul de contagiune este redus chiar și atunci când vorbim de sistemul bancar american. ”Singurul risc ar fi ca lumea să se panicheze pur și simplu, fără motiv, dar nici în SUA problemele Signature și SVB nu sunt împărtășite de tot sistemul”, menționează el.

Mihai Precup, Ministerul Finanțelor

”Nu văd o asemnănare în ceea ce privește criza din 2008 cu ceea ce s-a întâmplat în acest caz. La Ministerul Finanțelor, noi credem că sistemul bancar din România este bine capitalizat. Ne aflăm într-o situație neașteptată dar nu cred că ne confruntăm cu un risc de contagiune. Vorbim de o bancă care se ocupa de sectorul de inovație în SUA și care era mică în comparație cu cele mai mari instituții de credit din Statele Unite”, a adăugat Mhai Precup, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor.

Și reprezentanții BNR au ținut să asigure românii că riscurile răspândirii problemelor din sistemul bancar la nivel global, inclusiv în România, sunt mici.

” În ceea ce privește riscul de contagiune sunt liniștit. Riscurile sunt foarte limitate și nu avem legături directe. În UE reglementările sunt mai stricte și nu cred că este util să facem o paralelă cu 2008. Este o situație diferită: avem un sistem bancar mult mai stabil dacă ne uităm la România, la UE, capitalizarea fiind mult mai ridcată. Rata solvabilității pe plan local este de 21-22%, creditele neperformante sunt la 2,65%, deci avem un sistem bancar robust și stabil”, a declarat Csaba Balint, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Csaba Balint, BNR

Florin Ilie, Mihai Precup și Csaba Balint au participat la Wall-Street Financial Forum 2023, eveniment organizat cu sprijinul ING Bank (Silver Partner), UniCredit Bank (Silver Partner), Mastercard (Silver Partner) și Transilvania Investments (Sponsor).

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri