Spiritul antreprenorial românesc s-a dezvoltat în ultima perioadă, iar românii care au vrut să își dezvolte afacerea au făcut saltul de la statutul de patron la filosofia de antreprenor. Marinela Mihalcea, Șef Produse Financiare Retail UniCredit Bank, spune că cei mai buni antreprenori nu ies de pe băncile unei școli, ci din experiența profesională de zi de zi.

Cum pentru chirurgi locul în care își pot demonstra talentul este sala de operație, pentru antreprenori „câmpul de luptă” este modul în care reușesc să treacă peste problemele zilnice. În ultima perioadă, există și la noi în țară diferite cursuri care încearcă să dezvolte calitățile de lider al șefilor companii, însă, conform reprezentantului UniCredit, aceste școli nu îți pot promite că vei deveni un antreprenor de succes.

„În ultima perioadă, antreprenorii din România ne-au demonstrat că și-au învățat bine lecțiile. În privința aceasta este clar că cea mai bună școală de antreprenoriat este experiența. Oamenii au învățat făcând lucruri. Nu există o școală de antreprenori în accepțiunea tradițională a cuvântului: nu poți face o școală trei ani din care să ieși un antreprenor de succes”, a declarat Marinela Mihalcea în cadrul conferinței Wall-Street Financial Forum 2023.

Aceasta consideră că nivelul de educație și de sofisticare a antreprenorului român a avansat mult în ultima perioadă. Reprezentantul UniCredit menționează că uneori, cele mai bune lecții provin din experiențe nefericite.

„Uneori experiența vine din eșec, dar este important să ai capacitatea de a te ridica după fiecare dintre aceste experiențe nefericite, de a pune punct și de-a o lua de la capăt. Astăzi vedem un segment educat, rezilient și capabil să se reinventeze, să decidă dacă trebuie să renunțe la ceva. Vedem oameni foarte educați care știu exact unde vor sa ajungă”, subliniază Marinela Mihalcea.

Sfat pentru antreprenori: Cum poți trece mai ușor testul băncii înainte de a accesa un credit

Finanțările au devenit un instrument fără de care firmele nu ar putea să se dezvolte și să își crească afacerea. Tocmai de aceea, fie că vorbim despre credite bancare sau finanțări europene, antreprenorii trebuie să ia în vedere că banii nu se dau doar „pe ochi frumoși”, ci necesită un plan de business bine pus la punct. Marinela Mihalcea spune că orice proiect are o șansă la finanțare atât timp cât planul de afaceri este unul realist și bine consolidat.

„Parteneriatul cu o bancă este o relație pe termen lung. Dacă înțelegem direcția în care merge, continuăm mai departe și alegem să fim parte din acea poveste încă de la începutul ei. Este adevărat că analizăm mai mult segmentul de microintreprinderi, pentru că trebuie să înțelegem și să cumpărăm practic povestea respectivă. Pe de altă parte există produse destinate acestui segment, iar din perspectiva UniCredit, ne-am aplecat asupra acestui segment”, completează reprezentantul UniCredit.

Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Un alt tip de finațare pe care îl pot accesa IMM-urile sunt fondurile europene. Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că cele vânate finanțări europene sunt cele pentru digitalizare.

„Microintreprindere sunt finanțate deobicei mai greu, fie că vorbim de creditare bancară sau fonduri europene. Fondurile pentru digitalizare sunt sectorul cel mai important pe care îl pot accesa microintreprinderi. Este important de menționat că atunci când vorbim despre digitalizare nu vorbim despre două laptopuri și trei imprimante. Digitalizare înseamnă robotizarea și introducerea de noi software și deschiderea unei noi linii de producție tehnologizata”, a declarat secretarul de stat în cadrul Wall-Street Financial Forum 2023.

Marinela Mihalcea și Csilla Hegedus au participat la Wall-Street Financial Forum 2023, eveniment organizat cu sprijinul ING Bank (Silver Partner), UniCredit Bank (Silver Partner), Mastercard (Silver Partner) și Transilvania Investments (Sponsor).

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri