Pe piețele eficiente, toate informațiile se reflectă în prețuri, acestea fiind elementul fundamental care stă la baza stabilirii cotațiilor. Geopolitica perturbă însă această importantă ipoteză economică a piețelor eficiente, consideră Henk Paardekooper, CEO First Bank.

”Riscul politic crescut crește volatilitatea pieței și acest lucru poate avea un impact negativ asupra rezultatelor macroeconomice. Așadar, atunci când politica intervine, piețele nu mai funcționează așa cum ar trebui, realizând legătura dintre participanții la piață pentru a se produce realocarea de capital. În repetate rânduri, s-a dovedit că piețele nu pot stabili prețul riscului geopolitic. Acest lucru se datorează faptului că incertitudinile sunt extreme, iar riscurile sunt prea mari”, a declarat Henk Paardekooper.

El consideră că riscurile geopolitice din ce în ce mai mari, precum războiul pornit de Rusia, vor crește nivelul datoriilor neperformante și, ca atare, va afecta negativ creșterea economică.

”Există o relație distinctă cauză-efect. Iar criza umanitară care rezultă, problemele legate de securitatea alimentară și energetică, barierele comerciale, sancțiunile, practic tot ceea ce limitează fluxul liber de oameni, resurse, produse, servicii și capital va crește nu doar volatilitatea, ci va reduce și creșterea economică. De asemenea, crește și riscul înregistrării unor datorii neperformante”, spune CEO-ul First Bank.

Acesta subliniază că pentru a crește gradul de colectare al datoriilor neperformante, va fi nevoie de un plan și o strategie bine pusă la punct, cu care să fie de acord atât creditorii cât și debitorii.

Henk Paardekooper a participat săptămâna aceasta la Economist Round Table Bucharest 2023.

Sursa foto: First Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri