IRCC-ul, indicele de referință a creditelor cu dobândă variabilă, s-a majorat la începutul acestei săptămâni. Cu toate că dobânzile variabile sunt supuse volatilităților de pe piață, Ionuț Dumitru, economistul șef Raiffeisen Bank, spune că este complicat să mai spunem că dobânda fixă este soluția salvatoare.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), s-a majorat la valoare de 5,98% (pe baza datelor din T4/2022). Indicele care intră în componența ratelor la credite s-a majorat față de valoarea de 5,71%, procentul care intră în componența creditelor cu dobândă variabilă de la începutul anului.

În acest context, o parte dintre economiștii din România spus că dobânda fixă este o soluție bună pentru a trece peste această perioade de majorări. Cu toate acestea, economistul șef Raiffeisen Bank spune că, ținând cont că dobânzile pare că au ajuns la finalul ciclului de creștere, nu mai poate spune că dobânda fixă este cel mai bun sfat pentru creditul tău.

„Dacă e bine sau nu să ai în momentul de față o rată fixă: un răspuns complicat. Datele pe care le avem în momentul acesta sugerează că probabil suntem aproape de maximele dobânzilor, dar nu știm ce se află în fața noastră. Incertitudine sunt încă mari, nu poate să bage nimeni mâna în foc. Cel mai probabil maximele de dobânzi au fost atinse. Dacă mă întrebați acest lucru când dobânzile erau la un minim istoric, acum 2 ani, spuneam în mod cert că dobânda fixă este cea mai recomandată. Acum situația încă este una incertă, avem încă un război lângă noi, adică nu suntem în vremuri normale”, a declarat Ionuț Dumitru.

Este posibil să vedem un IRCC mai mare decât rata ROBOR?

IRCC-ul a fost implementat în anul 2019, reglementat de OUG 19/2019, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare dintr-un trimestru.

În stabilirea ROBOR și IRCC diferă perioada de fixing dar și metodologia de calcul. În timp ce ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă într-un interval, indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial. Prin natura de calcul al acestor indici, Ionuț Dumitru subliniază faptul că nu îi putem compara.

Dacă observăm istoric, de când s-a introdus IRCC-ul, în primul rând, ele nu sunt comparabile ca dobânzi. IRCC este un mix de maturități. Este complet incorect să comparăm IRCC cu ROBOR, pentru că ele nu se referă la același lucru. Comparăm mere cu pere.

Ionuț Dumitru, Economist șef Raiffeisen Bank

Acesta a menționat că, indicele IRCC reflectă mai degrabă costul banilor pe termen scurt și foarte pe scurt. Economistul șef Raiffeisen Bank spunea că, în cele mai multe perioade, dobânzile pe termen scurt sunt mai mici decât dobânzile pe termen lung, iar acest lucru se traduce într-un IRCC mai mic decât rata ROBOR.

„Dacă datele problemei rămân aceleași, adică să avem preponderent tranzacții în piața monetară pe termen scurt și o structură la termen la ratelor de dobândă crescătoare, atunci ar trebui să se păstreze această poziționare a IRCC-ului mai jos decât ROBOR 1 M și 3 M. Cu toate acestea, nu avem nicio garanție 100% că așa va fi”, concluzionează Ionuț Dumitru.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri