Directorii băncii elveţiene UBS Group AG vor încerca miercuri să îi calmeze pe acţionarii reuniţi la Adunarea Generală Anuală, arătând că preluarea surprinzătoare a rivalului Credit Suisse Group AG, în ceea ce a fost cea mai mare salvare a unei bănci după criza financiară globală, este o tranzacţie care poate funcţiona, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, UBS a acceptat să preia rivala Credit Suisse pentru trei miliarde de franci elveţieni (3,3 miliarde de dolari), în cadrul unei tranzacţii puse la punct de Guvernul elveţian, Banca Naţională şi Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare în ideea de a evita o prăbuşire a sistemului financiar elveţian. Pentru a facilita această preluare, statul elveţian a trebuit să ofere un sprijin şi garanţii guvernamentale în valoare de peste 200 de miliarde de franci.

Căsătoria forţată a Credit Suisse cu UBS a provocat numeroase critici în Elveţia, partidele politice au cerut organizarea unei sesiuni speciale a Parlamentului în cursul acestei luni la care ar urma să fie supusă votului înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă. De asemenea, sondajele de opinie arată că peste trei sferturi dintre elveţieni se opun acestei tranzacţii care va da naştere unui gigant financiar cu active de aproximativ 1.600 de miliarde de dolari şi peste 120.000 de angajaţi la nivel mondial.

Pentru 2022, UBS a raportat un profit net de 7,6 miliarde de dolari şi intrări solide pentru operaţiunile de administrare de averi, principala divizie a băncii elveţiene. Acum, echipa managerială de la UBS va trebui să facă faţă unei sarcini uriaşe de a integra Credit Suisse, o operaţiune de al cărei succes depinde viitorul sectorul financiar elveţian, fără a-şi submina atuurile.

Adunarea Generală Anuală a acţionarilor de la UBS vine la o zi după ultima AGA a acţionarilor de la Credit Suisse, reuniune la care preşedintele Credit Suisse, Axel Lehmann, şi-a făcut mea culpa în faţa acţionarilor pentru că banca elveţiană nu a putut fi redresată.

Fuziunea UBS/Credit Suisse se va realiza fără aprobarea acţionarilor, autorităţile eliminând obligaţia de a-i consulta pe acţionari în numele interesului superior al stabilităţii pieţei financiare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri