31 Mai 2007

Analistii estimeaza urcarea leului si a indicelui BET si scaderea dobanzilor



Analistii financiari anticipeaza continuarea intaririi leului, scaderea dobanzilor pe termen lung si scurt si cresterea indicelui BET al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, potrivit unui sondaj privind sentimentul pietei publicat ieri de Erste Bank

Pentru Romania, sondajul releva o parere buna a analistilor chestionati privind situatia economica actuala (o diferenta de plus 31,1% in favoarea voturilor pozitive) si asteptari pozitive in privinta evolutiei economice in urmatoarele sase luni (scor de +12,7%). De asemenea, expertii financiari anticipeaza o urcare a inflatiei (+17,7%), o scadere atat a dobanzilor pe termen scurt (-30,4%), cat si a celor pe termen lung (-26,3%), precum si o crestere puternica a indicelui BET (+77,9%).

Analistii chestionati estimeaza o continuare a intaririi leului in fata euro (scor de +24,5%), deoarece considera ca investitorii straini ar putea fi in continuare interesati de plasamente in moneda romaneasca. "Mai ales in ceea ce priveste leul romanesc, una din monedele cu cea mai buna performanta in 2006 ca urmare a interesului mare al investitorilor straini, expertii se asteapta la continuarea aprecierii. Sunt inca multi investitori care nu au putut sa faca plasamente in Romania inainte de intrarea in Uniunea Europeana, dar care dupa 1 ianuarie 2007 pot sa investeasca in aceasta tara", se spune in raport potrivit NewsIn.

Intre tarile din regiune, Romania se situeaza in sondajul Erste Bank pe locuri fruntase in ceea ce priveste evolutia indicelui bursier BET - pe locul al doilea, dupa Slovenia (scor de +86,1 asteptari pozitive privind cresterea indicelui bursier local SBI 20), precum si in ceea ce priveste asteptarile de apreciere ale monedei nationale (dupa zlotul polonez, cu +37,8, si coroana slovaca, cu +33,3). in schimb, evaluarea situatiei economice actuale plaseaza Romania pe penultimul loc in regiune, depasind doar Ungaria (cu scor negativ, -27,9), iar la capitolul asteptarilor in privinta situatiei economice din urmatoarele sase luni, Romania se plaseaza pe antepenultimul loc, inaintea Republicii Cehe (+5,3) si Austriei (+10,6).

Sondajul este inclus in Raportul asupra Pietelor Financiare pentru Europa Centrala si de Est, care va fi de acum inainte realizat lunar de actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), Erste Bank, i n cooperare cu institutul german de cercetari economice ZEW (Centrul pentru Cercetari Economice Europene). Raportul cuprinde estimari privind Austria si sapte tari din Europa Centrala si de Est: Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

Pe baza analizelor unor experti de marca in piete financiare, raportul ofera de informatii referitoare la sentimentul economic curent si de perspectiva din regiunea Europei Centrale si de Est. Acesta include elemente precum asteptarile referitoare la inflatie, ratele dobanzilor, pietele valutare si de capital.



Citeste si