Problemele cu care s-au confruntat anumite bănci în ultimele luni şi care au dus la temeri extinse privind soliditatea sistemului bancar au fost incidente izolate, a apreciat directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, transmit Bloomberg, preluat de Agerpres.

"Dar astfel de şocuri te fac să te întrebi dacă ai ratat să faci ceva şi apoi să revizuieşti totul", consideră şeful grupului bancar italian.

"Concluzia este, cred, că acestea au fost incidente izolate". Problemele de la Silicon Valley Bank şi Credit Suisse au scos în evidenţă că reglementările trebuie aplicate consecvent nu doar băncilor de diverse mărimi, ci şi companiilor de intermediere financiară, a declarat Orcel.

De asemenea, problemele au arătat că nu trebuie să oprim reglementările, ci să ne uităm la principiile care sprijină aceste reguli şi dacă instituţiile sunt conduse în modul în care ar trebui să fie, a adăugat şeful UniCredit.

Acesta susţine că reglementările au funcţionat în Europa şi a dat asigurări că UniCredit deţine suficiente lichidităţi şi este bine capitalizată.

Orcel a explicat că băncile funcţionează pe baza încrederii şi, deşi reglementările bancare din Europa funcţionează în perioadele de dificultăţi, este nerealist să ne aşteptăm ca instituţiile financiare să poată elimina toate riscurile, deoarece s-ar nega rolul pe care îl au în economie.

"Când ai astfel de situaţii, oamenii îşi amintesc că băncile nu sunt toate la fel, există unele mai solide şi unele mai slabe. Prin urmare, există un flux de depozite şi de lichidităţi spre băncile de o calitate mai ridicată, de la băncile mai slabe", a declarat şeful UniCredit.

Cu o prezenţă în 13 ţări, inclusiv o afacere majoră în Germania, Orcel a afirmat că UniCredit vrea să fie o bancă pentru Europa, dar vede dificilă o consolidare transfrontalieră, deoarece stimulentele sunt limitate.

O Uniune Europeană mai integrată "ar crea oportunităţi imense pentru UniCredit care nu poate deveni o bancă pan-europeană dacă UE este fragmentată. Şi nicio altă bancă nu poate face asta", a avertizat Orcel.

Acesta a adăugat: "În acest moment, stimulentele pentru activităţile de fuziuni şi achiziţii (M&A) sunt limitate la ţările în care eşti prezent. În tranzacţiile transfrontaliere, dacă nu ai o piaţă unificată şi flux liber de capital, lichidităţi fluide şi reglementări comune, sinergiile tale se reduc şi, prin urmare, nu eşti motivat să faci astfel de tranzacţii".

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri